Wykonanie

Smaczne, kolorowe i niezwykle proste w wykonaniu odwracane tarty z warzywami.Tym razem pieczone
pomidory i
papryka.Do przygotowania tych wytrawnych tart użyłam
ciasta francuskiego i podpieczonych
pomidorów oraz w drugiej wersji ciasta
brise i pieczonej
papryki.Warzywa można doprawić w/g własnego uznania i wybraćdowolny rodzaj ciasta.Wspaniały smak pieczonych
pomidorów i
papryki w połączeniu z delikatnym
ciastem daje niesamowity efekt końcowy. Warto spróbować.Tarty z
pomidorami
Składniki: /4 szt/gotowe
ciasto francuskie8 małych dojrzałych
pomidorów2 łyżki zielonego pesto1 łyżka
oliwy z oliwekkilka czarnych
oliwekświeży
majeranek,
tymianek ,
pietruszka ...../do dekoracji
sól.
pieprz /do smakuWykonanie:
Pomidory przekroić na połówki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia/skórką do spodu/.Każdy
pomidor posmarować zielonym sosem, posypać
pieprzem, skropić
oliwą.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190-200 st C i zapiekać przez ok.20 minPrzestudzić.Przygotować foremki na tartaletki.Spód każdej z nich wypełnić upieczonymi
pomidorkami /skórką do spodu/ , można dołożyć pokrojone
oliwki.Z
ciasta francuskiego wyciąć koła nieco większe niż foremki.Każdym krążkiem ciasta przykryć
pomidory , docisnąć brzegi , nakłuć wierzch.Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 st.C na ok.15-20 min.Po upieczeniu wyjąć z foremek , odwrócić i przełożyć na kratkę kuchenną.Podawać ciepłe ozdobione świeżymi listkami
majeranku ,
tymianku,
bazylii lub
pietruszki.


Do przygotowania tart można użyć gotowe
ciasto francuskie lub zagnieść samodzielnie proste, kruche ciasto
brise.Tarty z pieczoną
papryką

Składniki:/ 4-5szt/ciasto:200 g
mąki pszennej100 g
masłasól /do smaku1-2 łyżki zimnej
wody/ lub gotowe
ciasto francuskienadzienie:2
papryki pieczone /czerwona i żółta
sól i
pieprz / do smaku
oliwa z oliwek/do smakuświeże
zioła do dekoracjiWykonanie:
Mąkę posiekać z
masłem.Dodać
sól i zagnieść ciasto dodając odrobinę
wody .Gładkie jednolite ciasto schłodzić.
Paprykę w całości upiec w piekarniku.Obrać, pokroić w paseczki doprawić do smaku, skropić
oliwą i nałożyć do foremek/ tartaletki/.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wyciąć krążki nieco większe niż średnica foremek.Każdą foremkę z nadzieniem nakryć krążkami ciasta, docisnąć po brzegach, nakłuć.Piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 st.C ok.15 minut.Po upieczeniu wyjąć z foremek , odwrócić i przełożyć na kratkę kuchenną.