ßßß
Smaczne, kolorowe i niezwykle proste w wykonaniu odwracane tarty z warzywami.Tym razem pieczone pomidory i papryka.Do przygotowania tych wytrawnych tart użyłam ciasta francuskiego i podpieczonych pomidorów oraz w drugiej wersji ciasta brise i pieczonej papryki.Warzywa można doprawić w/g własnego uznania i wybraćdowolny rodzaj ciasta.Wspaniały smak pieczonych pomidorów i papryki w połączeniu z delikatnym ciastem daje niesamowity efekt końcowy. Warto spróbować.Tarty z pomidorami
Składniki: /4 szt/gotowe ciasto francuskie8 małych dojrzałych pomidorów2 łyżki zielonego pesto1 łyżka oliwy z oliwekkilka czarnych oliwekświeży majeranek, tymianek , pietruszka ...../do dekoracjisól. pieprz /do smakuWykonanie:
Pomidory przekroić na połówki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia/skórką do spodu/.Każdy pomidor posmarować zielonym sosem, posypać pieprzem, skropić oliwą.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190-200 st C i zapiekać przez ok.20 minPrzestudzić.Przygotować foremki na tartaletki.Spód każdej z nich wypełnić upieczonymi pomidorkami /skórką do spodu/ , można dołożyć pokrojone oliwki.Z ciasta francuskiego wyciąć koła nieco większe niż foremki.Każdym krążkiem ciasta przykryć pomidory , docisnąć brzegi , nakłuć wierzch.Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 st.C na ok.15-20 min.Po upieczeniu wyjąć z foremek , odwrócić i przełożyć na kratkę kuchenną.Podawać ciepłe ozdobione świeżymi listkami majeranku , tymianku, bazylii lub pietruszki.
Do przygotowania tart można użyć gotowe ciasto francuskie lub zagnieść samodzielnie proste, kruche ciasto brise.Tarty z pieczoną papryką
Składniki:/ 4-5szt/ciasto:200 g mąki pszennej100 g masłasól /do smaku1-2 łyżki zimnej wody/ lub gotowe ciasto francuskienadzienie:2 papryki pieczone /czerwona i żółtasól i pieprz / do smakuoliwa z oliwek/do smakuświeże zioła do dekoracjiWykonanie:
Mąkę posiekać z masłem.Dodać sól i zagnieść ciasto dodając odrobinę wody .Gładkie jednolite ciasto schłodzić.Paprykę w całości upiec w piekarniku.Obrać, pokroić w paseczki doprawić do smaku, skropić oliwą i nałożyć do foremek/ tartaletki/.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wyciąć krążki nieco większe niż średnica foremek.Każdą foremkę z nadzieniem nakryć krążkami ciasta, docisnąć po brzegach, nakłuć.Piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 st.C ok.15 minut.Po upieczeniu wyjąć z foremek , odwrócić i przełożyć na kratkę kuchenną.