ßßß Cookit - przepis na Mini tarty tatin z pieczonymi pomidorami i papryką

Mini tarty tatin z pieczonymi pomidorami i papryką

nazwa

Wykonanie

Smaczne, kolorowe i niezwykle proste w wykonaniu odwracane tarty z warzywami.
Tym razem pieczone pomidory i papryka.
Do przygotowania tych wytrawnych tart użyłam ciasta francuskiego i podpieczonych pomidorów oraz w drugiej wersji ciasta brise i pieczonej papryki.
Warzywa można doprawić w/g własnego uznania i wybraćdowolny rodzaj ciasta.
Wspaniały smak pieczonych pomidorów i papryki w połączeniu z delikatnym ciastem daje niesamowity efekt końcowy. Warto spróbować.
Tarty z pomidorami
Składniki: /4 szt/
gotowe ciasto francuskie
8 małych dojrzałych pomidorów
2 łyżki zielonego pesto
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka czarnych oliwek
świeży majeranek, tymianek , pietruszka ...../do dekoracji
sól. pieprz /do smaku
Wykonanie:
Pomidory przekroić na połówki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
/skórką do spodu/.
Każdy pomidor posmarować zielonym sosem, posypać pieprzem, skropić oliwą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190-200 st C i zapiekać przez ok.20 min
Przestudzić.
Przygotować foremki na tartaletki.
Spód każdej z nich wypełnić upieczonymi pomidorkami /skórką do spodu/ , można dołożyć pokrojone oliwki.
Z ciasta francuskiego wyciąć koła nieco większe niż foremki.
Każdym krążkiem ciasta przykryć pomidory , docisnąć brzegi , nakłuć wierzch.
Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 st.C na ok.15-20 min.
Po upieczeniu wyjąć z foremek , odwrócić i przełożyć na kratkę kuchenną.
Podawać ciepłe ozdobione świeżymi listkami majeranku , tymianku, bazylii lub pietruszki.
Do przygotowania tart można użyć gotowe ciasto francuskie lub zagnieść samodzielnie proste, kruche ciasto brise.
Tarty z pieczoną papryką
Składniki:/ 4-5szt/
ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła
sól /do smaku
1-2 łyżki zimnej wody
/ lub gotowe ciasto francuskie
nadzienie:
2 papryki pieczone /czerwona i żółta
sól i pieprz / do smaku
oliwa z oliwek/do smaku
świeże zioła do dekoracji
Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem.
Dodać sól i zagnieść ciasto dodając odrobinę wody .
Gładkie jednolite ciasto schłodzić.
Paprykę w całości upiec w piekarniku.
Obrać, pokroić w paseczki doprawić do smaku, skropić oliwą i nałożyć do foremek/ tartaletki/.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wyciąć krążki nieco większe niż średnica foremek.
Każdą foremkę z nadzieniem nakryć krążkami ciasta, docisnąć po brzegach, nakłuć.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 st.C ok.15 minut.
Po upieczeniu wyjąć z foremek , odwrócić i przełożyć na kratkę kuchenną.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/09/mini-tarty-tatin-z-pieczonymi.html