Wykonanie
Gdybym mogła wybrać tylko kilka produktów, których kompozycję uważam za doskonałą, prawdopodobnie byłyby to:
pomidorki koktajlowe,
oliwki, świeże
zioła i
suszone pomidory z zalewy. No może jeszcze
feta i
mozarella. W tle świeże
pieczywo. Zestaw nie do znudzenia. Bez namysłu przenoszę się do
słonecznej Italii i wspomnam wizytę na Campo di
Fiori- targu w centrum Rzymu, pełnym soczystych warzyw, przypraw,
makaronów i kolorów nie pozwalających przejść obojętnie. Aż chce się tam wrócić, choć na chwilę.....Podążam tym tropem i postanawiam przygować w domu małą włoską ucztę.Focaccia- rodzaj włoskiego
pieczywa przypominający spód do pizzy. Tyle, że bez sosu i
sera, za to ze świeżym
tymiankiem,
suszonymi pomidorami,
pomidorkami koktajlowymi i
oliwkami. I jeszcze świeżo zmielony
pieprz. Sposób na przywołanie włoskich wspomnień:)Przepis zaczerpnięty z Moich WypiekówFocaccia350 g
mąki pszennej (użyłam wrocławską)7 g suchych
drożdżypół łyżeczki
soli210 ml letniej
wodyłyżka
oliwy extra virginoraz:kilka
suszonych pomidorów z zalewy2 garście
oliwekkilka
pomidorków koktajlowychświeży
tymianekpieprzZ
mąki,
soli,
drożdży,
oliwy i
wody zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę- powinno podwoić swoją objętość.Wyrośnięte ciasto przez chwilę ponownie zagniatamy, po czym dzielimy na kilka mniejszych części, w zależnośći od tego jak dużo i jakiej wielkości
chlebków chcemy otrzymać.Każdą część rozwałkowujemy na placek grubości około 0 , 7 cm i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie kciukiem robimy wgłębienia w cieście.Tak przygotowane placki lekko smarujemy z wierzchu
oliwą (ja użyłam pomidorowej zalewy), po czym wykładamy na wierzch nasze dodatki, posypujemy
tymiankiem i
pieprzem.Focaccie pieczemy w 200 stopniach przez około 25 minut- brzegi powinny się przyrumienić.Upieczone przez chwilę studzimy na kratce, po czym serwujemy jeszcze ciepłe.