Wykonanie

Smakuje zupełnie jak prawdziwy jajeczny omlet.Jest to włoski placek z
mąki z
ciecierzycy , nazywany farinatą /cieciną TUTAJ / w niecoodmiennej ,delikatniejszej wersji....

Nawet kolor i konsystencja niewiele odbiega od tradycyjnego omletu . Ale nie ma w nim
jajek , a w zamian
mąką z
ciecierzycy. Dodatek
kurkumy nadaje ciastu żółty kolor,
przyprawy smaku, a warzywa świetnie uzupełniają całość /można komponować dowolny zestaw, a można użyć np. tylko
cebuli /.Omlet z
ciecierzycy jest daniem smacznym, lekkostrawnym, bogatym w
białko /prawie dwa
razy więcej niż w jajku/ , żelazo , ubogim w tłuszcz i pozbawionym cholesterolu.Składniki:

100 g
mąki z
ciecierzycy300 g
wody mineralnej gazowanej1 łyżka
oliwy z oliwek1/4 łyżeczki
kurkumy /szczypta
curry1/4 łyżeczki
kminu rzymskiegoszczypta
solipieprz do smakuoraz /dowolnie w-g uznania/-ok. 150-200 g różnych warzyw/cebula,
marchew,
ziemniak,
por,
suszone pomidory ...../-2 łyżki ugotowanej ciecierzycy/można pominąć/-
rozmaryn,
szczypiorek,
natka pietruszki,
bazylia......Wykonanie:-
Mąkę wsypać do miski , wlać
wodę, dodać
oliwę i
sól.-Wymieszać starannie przy pomocy rózgi /takiej do ubijania piany/ tak, by rozpuścić ewentualne grudki.-Odstawić na minimum 1 godzinę.-Warzywa drobno pokroić i poddusić na patelni w niewielkiej ilości
oliwy i
wody .Warzywa nie powinny być rozgotowane /można delikatnie doprawić do smaku/.-Po upływie godziny ciasto starannie wymieszać,dodać przygotowane warzywa, pokrojony
szczypiorek, oprószyć świeżo zmielonym
pieprzem.."Omlet" można przygotować na dwa sposoby:1 . Smażyć na patelni ,na której duszone były warzywa / średnica 26 cm/ ok. 7 minut z jednej strony ., przewrócić na druga stronę , przykryć pokrywką i smażyć jeszcze ok. 3-4 minuty./Najlepsza jest patelnia o grubym dnie i nieprzywierajacej powierzchni/.2, /mój omlet piekłam w ten sposób/:Masę przelać do żaroodpornego /niskiego lekko nasmarowanego oliwą/ naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/ na ok. 25 minut. Masa powinna być ścięta ,a wierzch pokryty chrupiącą skórką.Podawać z dodatkiem zielonej sałatki.

