Wykonanie
Moża powiedzieć, że jest to kontynuacja takich babskich prób nowych zup.Stąd już przepis był - na zupę buraczaną . Ta mi bardzo posmakowała. Stwierdziłam więc, że dziś czas na następną zupę. Niby nic wielkiego - ale nie myślałam o tym by do zupy dodawać
płatki owsiane. Ciekawa jestem co z tego wyjdzie...I oto co wyszło:

Myślę, że nawet lepiej może smakować bez grzanek. Jest w całej swojej formie bardzo delikatna. Delikatna zarówno w konsystencji jak i w smaku. Myślę, że można pokombinować z
przyprawami i ją wyostrzyć - natomiast polecam spróbować ją tylko z
przyprawami podanymi w przepisie. Później modyfikować. Aby uzyskać ostry, wyrazisty smak trzeba mocno tę zupę zmienić, a wydaje mi się, że cały jej urok polega właśnie na tej delikatności.

Składniki:ok. 3 szklanek
wody4
ziemniaki2
marchewki4 łyżki
płatków owsianych3 łyżki
oliwyporszczypta
solinatka pietruszki (łyżeczka max łyżka)szczypta
kurkumyWykonanie:Warzywa obrać i pokroić (nie trzeba tego robić dokładnie i pedantycznie). Wrzucić do gotującej się
wody. Następnie wypłukać
płątki owsiane i również dodać do garnka. Po chwili dolać
oliwę i wrzucić
por (
por musi byc pokrojony conajmniej w plastry, gdyż niepokrojony
por po zmiksowaniu pozostawia po sobie długie włosy w zupie...) .Gotować na małym ogniu ok, pół godziny.Pod koniec gotowania dodać
sól,
pietruszkę oraz
kurkumę.Po ugotowaniu, zupę zmielić dokładnie blenderem. Jeśli jest zbyt gęsta - dodać troszkę
wody.Można podawać z ptysiami, grzankami lub innymi dodatkami. Polecam zupę lekko posypaną
natką.PS. w ramach rozrywek nie-kuchennych polecam: Z cyklu zagraliśmy: Bumerang

Wydrukuj przepis