Wykonanie

To już ostatnia propozycja wykorzystania nowego sosu /koperkowego/ firmy
Winiary.Kotleciki
rybne z dodatkiem sosu
koperkowego to bardzo udane i przede wszystkim smaczne zestawienie smaków.

Sos
koperkowy można przygotować samodzielnie, ale ten , który użyłam
mogę śmiało polecić / tylko tym, którzy nie są zagorzałymi przeciwnikami
sosów z torebki/.
Sos jest bardzo smaczny, ma aksamitną konsystencję i bardzo prosty w przygotowaniu. Może być doskonałym urozmaiceniem różnych posiłków. Na koniec dodam , że sos ten przyniósł mi szczęście,a poniższy przepis zajął jedno z nagrodzonych miejsc , dzięki cze mu stałam się posiadaczką wspaniałego sprzętu kuchennego.Składniki:/4 porcje/

2 puszki/ ok.300 g/
tuńczyka w sosie własnym1 mała
cebula1mała bulwa
kopru włoskiego/fenkuł/kawałeczek
ostrej papryczki1-2 łyżki
oliwy z oliwek1
jajko2 łyżki
bułki tartej /lub
otrębów pszennych/1 łyżeczka
koperku świeżego lub suszonego
sól i
pieprz do smaku2 łyżki
bułki tartej /lub
otrębów pszennych/ do panierowania1 op. Sos Pomysłowy
koperkowy ze
śmietaną do
ryby WINIARY250 ml
wody50 ml
śmietany 12%Wykonanie:

-Pokrojoną drobno
cebulę przełożyć na patelnię z rozgrzaną
oliwą, dodać pokrojony
koper włoski ,
papryczkę chilli i smażyć ok 7-10 min. do delikatnego skarmelizowania się warzyw.-Dodać dobrze odsączonego, rozdrobnionego
tuńczyka, wymieszać.-
Ziemniaki ugotować w łupinkach, obrać i przecisnąć przez praskę , umieścić w głębokiej misce.- Dodać
tuńczyka z warzywami, drobno pokrojony świeży
koperek,
jajko,
bułkę tartą /lub otręby/ , doprawić do smaku
solą i
pieprzem, starannie wymieszać.-Masę wstawić na godzinę do lodówki.-Formować małe kotleciki, panierować w otrębach i smażyć na lekko złoty kolor.-Zawartość
torebki z sosem
koperkowym dokładnie rozprowadzić w wodzie z dodatkiem
śmietany.-Gotować na małym ogniu ,starannie mieszając ok.3 minuty od chwili zagotowania.-Usmażone kotleciki
rybne przełożyć na talerze i polać przygotowanym sosem.-Podawać z ugotowanym fenkułem , który również wyśmienicie smakuje polany sosem
koperkowym.-
Koper należy umyć, obrać , przekroić wzdłuż na połówki . W rondelku umieścić warzywa i zalać niewielką ilością
bulionu warzywnego. Dusić pod przykryciem do miękkości /ok.15 min/.




Dodatek sosu zdecydowanie podnosi walory smakowe dania