ßßß Cookit - przepis na Pulpety drobiowe w sosie koperkowym

Pulpety drobiowe w sosie koperkowym

nazwa

Wykonanie

Zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu na pulpety drobiowe w sosie koperkowym. Podobnie jak z wieloma innymi przepisami totalnie improwizowałam, ale udało się - pulpeciki wyszły smaczne i miękkie. Mężo się zajadał aż mu się uszy trzęsły :)
SKŁADNIKI na około 35 pulpecików:
ok 0,7kg mięsa drobiowego (ja użyłam filetów z ud kurcząt)
3 małe cebule
oliwa z oliwek do smażenia
ząbek czosnku
ok 1/2 szklanki bułki tartej
sól i pieprz
2 jajka
mała śmietana 12% (ok 180g)
pęczek kopru
1/2 l bulionu warzywnego
1 łyżka mąki (opcjonalnie do zagęszczenia sosu)
Cebulkę pokroić w drobną kostkę, dodać posiekany czosnek i zeszklić na oliwie.
Do zmielonego wcześniej mięsa dodać jajka, bułkę tartą oraz podsmażoną wcześniej cebulkę. Doprawić solą i pieprzem.
Oliwę rozgrzać na patelni. Z mięsa lepić małe kulki (nieco większe od orzecha włoskiego) i podsmażyć ze wszystkich stron (do zarumienienia), następnie zdjąć z ognia.
W garnku zagotować bulion, dodać zahartowaną śmietanę oraz posiekany koperek. Na końcu do sosu przełożyć pulpety. Doprawić do smaku solą i pieprzem i pogotować kilka minut na małym ogniu. W razie potrzeby zagęścić łyżką mąki.
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/03/pulpety-drobiowe-w-sosie-koperkowym.html