Wykonanie
Melanzane, peperoni e cipolle al basilico

Kolorowe, cudownie kremowe, pachnące
pomidorami i
bazylią danie z
bakłażanów i
papryki.Kolejny przepis z kuchni włoskiej: według Tracey Lawson.

Również tym razem prostota i odpowiedni dobór składników zadecydował o doskonałościtej potrawy : przyjemnie dla oka , miło dla podniebienia. Zaledwie kilka składników,przemyślane etapy ich łączenia , kilka ruchów drewnianą łyżką i w ciągu pół godzinygotowy smakołyk nakładamy na talerz. Zapach unosi się po całym mieszkaniu ,aw piekarniku dodatkowo piecze się pyszna focaccia z
suszonymi pomidorami.Oj będzie uczta!Uwielbiam kuchnię włoską , zarówno tę tradycyjną jak i nowoczesną , jej niepowtarzalnysmak, prostotę , bogactwo produktów , nieskończoną możliwość komponowania dań .Zagościła ona już na dobre w moich zakamarkach, ale codziennie odkrywam w niej coś nowego.

Składniki /dla 4-6 osób wg oryginału - zobacz /2 duże
bakłażany4 łyżki
oliwy z oliwek extra vergine2 duże
czerwone papryki / użyłam czerwonej i żółtej/2 średnie żółte
cebule2 ząbki
czosnkugarść świeżej
natki pietruszki250 ml domowego
sosu pomidorowego lub 6
pomidorów śliwkowych bez skóry i nasion /użyłam sosu pomidorowego/szczypta
chilidużo świeżej
bazyliisól do smaku/ dodałam morską/Moje danie przygotowałam z połowy składników. Jedyną zmianą w przepisie było dodanie
żółtej papryki i kilku
suszonych pomidorków.Wykonanie:Warzywa dokładnie umyć.
Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w paski, podobnie
cebulę.Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę , dodać
paprykę i
cebulę. Warzywa podsmażyć na wolnym ogniu ok.10 min.od czasu do czasu należy delikatnie pomieszać. Warzywa powinny się poddusić, ale nie przysmażyć zbyt mocno. W międzyczasie pokroić
bakłażany /u mnie jeden/ na cztery części, a następnie każdy kawałek w paseczki.
Bakłażana dodać na patelnię wraz z drobno posiekanym
czosnkiem i pokrojoną zieloną
pietruszką. Dodać również cienko pokrojone
suszone pomidory/ 2-3 szt/. Smażyć całość następne 10 min. delikatnie mieszając .Wlać
sos pomidorowy i gotować jeszcze kilka minut. Doprawić całość do smaku
solą i szczyptą
chilli.Dodać świeże liście
bazylii /nie kroić tylko porwać w palcach/ i podawać z dodatkiem chrupiącego
pieczywa.Dodatkiem do warzyw była chrupiąca, pachnąca
suszonymi pomidorami focaccia z
mąki pełnoziarnistej.