Wykonanie

Pierniki pieczemy w ciągu całego roku. Jednak te świąteczne są najlepsze i mają w sobie coś magicznego, coś czego brakuje im na co dzień. To niezwykła
magia Świąt i ten niesamowity nastrój sprawiają, że proste,
miodowe ciasto staję się takie niezwykłe. Pachnie jakby inaczej, wygląda i smakuje inaczej......a to tylko, a może aż... piernik.

Ciasto piernikowe obowiązkowo gości na moim świątecznym
stole. Częściej w postaci zupełnie prostej, z dodatkiem dużej ilości
bakalii i polany
czekoladą.Takie ciasto może poleżeć dłużej i doskonale smakuje również po Świętach. To samo ciasto przełożone powidłem i ulubioną masą zmienia swój wygląd, smak i dostojnie prezentuje się na naszych świątecznych stołach.Składniki:500 g
mąki pszennej100 g
cukru200 g miodu/sztuczny lub prawdziwy w płynie/4
jajka150 g
masła lub
margaryna2 płaskie łyżeczki
sody oczyszczonej2-3 łyżeczki
przyprawy do piernika
cukier wanilinowy1/4 szklanki karmelu0,5 szklanki kwaśnej
śmietany 18%garść
bakalii /rodzynki,
orzechy, skórka pom .
migdały itp./ jeśli piernik nie jest przekładany
bakalii dodaję o wiele więcej/1 mały słoik
powidła śliwkowego200 g
masła1 mała puszka masy krówkowej/ możemy przygotować ją sami z
mleka puszkowego, słodzonego/Polewa100g
czekolady /najlepsza gorzka ,choć ja użyłam mlecznej/100 ml słodkiej
śmietanki
Przygotowanie:-Prostokątną foremkę wysmarować tłuszczem, lub wyłożyć papierem do pieczenia.-Przygotować
bakalie:
orzechy i
migdały pokroić,
rodzynki wypłukać, wysuszyć. Obsypać
mąką.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem i
żółtkami.- Stopniowo dodawać
miód, karmel /przygotowany z 2 łyżek zarumienionego
cukru, rozpuszczonego w 2- łyżkach
wody /śmietanę i połowę
mąki wymieszanej wcześniej z
sodą i
przyprawą do piernika.
Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać z drugą częścią
mąki.-Ciasto powinno
mieć konsystenję gęstej
śmietany.- Na koniec dodać
bakalie.-Całość przełożyć na blachę i piec w nagrzanym piekarniku /ok.170st./ok 1 godziny, do momentu, gdy patyczek wbity w sam środek ciasta, będzie po wyjęciu suchy i czysty.-Piernik można upiec wcześniej i przechowywać owinięty folią aluminiową w chłodnym miejscu.-Zimny piernik należy przekroić tworząc 3 blaty.-
Masło utrzeć na pulchną masę dodając stopniowo krem
krówkowy.-Powidło rozsmarować na pierwszym placku, przykryć drugim i nałożyć masę
krówkową.Przykryć trzecim plackiem i całość polać
polewą czekoladową.Piernik posypać
kokosem lub pokrojonymi
orzechami i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia masy.Aby przygotować polewę należy podgrzać w rondelku śmietankę/do momentu zagotowania/ i do gorącej wrzucić połamaną w kostki
czekoladę, dokładnie wymieszać.
Czekolada powinna rozpuścić się w
śmietanie, a po lekkim przestudzeniu jest gotowa do użycia.