ßßß
Uwielbiam smażoną wątróbkę. Mój mąż jednak jej nie znosi i dlatego wymyśliłam nowe danie z jej użyciem. Takie pulpety bardzo mu zasmakowały. Podałam je z sosem z suszonych kani, kaszą gryczaną i buraczkami.Składniki:500 g wątróbki1 czerstwa bułka1 jajko2 ząbki czosnku2-3 łyżki bułki tartejsólpieprzkminek mielonyostra paprykakostka rosołowa2 garście suszonych kani lub innych grzybów1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennejWątróbkę opłukać i zmielić w maszynce do mięsa lub drobno pokroić. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i dodać do bułki. Wbić jajko, dodać czosnek, przyprawy i bułkę tartą. Wyrobić na jednolita masę. W garnku zagotować litr wody. Wrzucić kostkę rosołową i grzyby. Gotować 15 minut. Następnie z masy formować kulki i wrzucać do bulionu. Gotować około 20 minut. Po tym czasie pulpety wyłowić. Mąki rozmieszać w odrobinie zimnej wody i zagęścić sos. Przyprawić. Podawać z kaszą i buraczkami.Aby pulpety łatwiej się formowały, należy zmoczyć ręce zimna wodą.