ßßß Cookit - przepis na pulpety z wątróbki w sosie kaniowym

pulpety z wątróbki w sosie kaniowym

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam smażoną wątróbkę. Mój mąż jednak jej nie znosi i dlatego wymyśliłam nowe danie z jej użyciem. Takie pulpety bardzo mu zasmakowały. Podałam je z sosem z suszonych kani, kaszą gryczaną i buraczkami.
Składniki:
500 g wątróbki
1 czerstwa bułka
1 jajko
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
kminek mielony
ostra papryka
kostka rosołowa
2 garście suszonych kani lub innych grzybów
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Wątróbkę opłukać i zmielić w maszynce do mięsa lub drobno pokroić. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i dodać do bułki. Wbić jajko, dodać czosnek, przyprawy i bułkę tartą. Wyrobić na jednolita masę. W garnku zagotować litr wody. Wrzucić kostkę rosołową i grzyby. Gotować 15 minut. Następnie z masy formować kulki i wrzucać do bulionu. Gotować około 20 minut. Po tym czasie pulpety wyłowić. Mąki rozmieszać w odrobinie zimnej wody i zagęścić sos. Przyprawić. Podawać z kaszą i buraczkami.
Aby pulpety łatwiej się formowały, należy zmoczyć ręce zimna wodą.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/01/pulpety-z-watrobki-w-sosie-kaniowym.html