ßßß
Cookit - przepis na pulpety z wątróbki w sosie kaniowym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
pulpety z wątróbki w sosie kaniowym
Składniki
Wątróbka
Bułka
Jajko
Czosnek
Bułka tarta
Sól
Pieprz
Kminek
Papryka ostra
Kostka rosołowa
Grzyby
Mąka ziemniaczana
Mąka pszenna
Wykonanie
Uwielbiam smażoną
wątróbkę
. Mój mąż jednak jej nie znosi i dlatego wymyśliłam nowe danie z jej użyciem. Takie pulpety bardzo mu zasmakowały. Podałam je z sosem z suszonych kani,
kaszą gryczaną
i
buraczkami
.Składniki:500 g
wątróbki
1 czerstwa
bułka
1
jajko
2 ząbki
czosnku
2-3 łyżki
bułki tartej
sól
pieprz
kminek
mielony
ostra papryka
kostka rosołowa
2 garście suszonych kani lub innych
grzybów
1 łyżka
mąki ziemniaczanej
1 łyżka
mąki pszennej
Wątróbkę
opłukać i zmielić w maszynce do
mięsa
lub drobno pokroić.
Bułkę
namoczyć w wodzie, odcisnąć i dodać do
bułki
. Wbić
jajko
, dodać
czosnek
,
przyprawy
i
bułkę tartą
. Wyrobić na jednolita masę. W garnku zagotować litr
wody
. Wrzucić
kostkę rosołową
i
grzyby
. Gotować 15 minut. Następnie z masy formować kulki i wrzucać do
bulionu
. Gotować około 20 minut. Po tym czasie pulpety wyłowić.
Mąki
rozmieszać w odrobinie zimnej
wody
i zagęścić sos. Przyprawić. Podawać z
kaszą
i
buraczkami
.Aby pulpety łatwiej się formowały, należy zmoczyć ręce zimna
wodą
.
Źródło:
http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/01/pulpety-z-watrobki-w-sosie-kaniowym.html
Przepisy powiązane
Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: pasztet szlachecki z pieca
Kotleciki grzybowo-mięsne
Kotlety mielone z szynki wieprzowej
Klops
Gęsie nogi faszerowane
Składniki powiązane (0)