ßßß Cookit - przepis na Kotleciki grzybowo-mięsne

Kotleciki grzybowo-mięsne

nazwa

Wykonanie

Sezon grzybowy powoli zbliża się wielkimi krokami. Więc proponuję wyśmienite kotleciki. Można je robić z samych grzybów, lecz ja dodaję trochę mięsa. Z tak przygotowanych grzybów robię przepyszne kotleciki, które podaję z pieczywem. Jest to nasze ulubione jesienne danie.
Do przygotowania kotletów potrzebuję:
50 dag obgotowanych i odsączonych grzybów
25 dag mięsa mielonego
1 ząbek czosnku
2-3 jaja
bułka tarta
sól
pieprz
Wykonanie:
Świerze grzyby prosto z lasu czyścimy, myjemy a następnie obgotowujemy ok. 10 minut w słonej wodzie. Odcedzamy a następnie przepuszczamy przez maszynkę dodajemy mięso mielone, jajka drobno posiekany czosnek i przyprawy oraz tyle bułki tartej aby z masy można było formować kotlety. Całość dokładnie wymieszamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto z obu stron. Można też robić wersję bezmięsną, ale wówczas potrzeba więcej oleju do smażenia.
Smacznego!
Źródło:http://przepisy-misiaczek.blogspot.com/2013/09/kotleciki-grzybow-miesne.html