ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: kostka jogurtowo-truskawkowa

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: kostka jogurtowo-truskawkowa

nazwa

Wykonanie

Ciągnie mnie już w kierunku lata i letnich orzeźwiających deserów. Nie mogę się doczekać świeżych polskich truskawek, co prawda truskawki pojawiają się już w sklepach ale jakoś nie jestem do nich przekonana, dlatego użyłam mrożonych. Ze świeżymi to ciasto na pewno będzie lepsze. Polecam je nie tylko na lato bo jest bardzo smaczne, lekkie i delikatne.
P.S. ja ciasto przygotowywałam w foremce silikonowej, dlatego warstwy wylewałam od ostatniej a następnie odwróciłam formę do góry dnem. Równie dobrze można je przygotować w normalnej blaszce, wylewając warstwy kolejno od dołu lub wyścielić blaszkę folią i postępować tak jak w przepisie poniżej.
*foremka 20*20 cm
Składniki: na biszkopt:
2 jajka
pół szklanki cukru
1 kisiel truskawkowy
niecałe pół szklanki mąki
2 łyżki oleju
pół łyżeczki proszku do pieczenia na masę jogurtową:
600 ml jogurtu truskawkowego
300 ml śmietanki kremówki
3 łyżki żelatyny
łyżka cukru pudru na wierzch
450 g truskawek
2 opakowania galaretki truskawkowej
Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia biszkoptu. Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając dodać żółtka. Kisiel przesypać do szklanki, dosypać mąki tyle, aby w sumie było pół szklanki. Dodać proszek do pieczenia i przesiać. Wymieszać z masą jajeczną i przelać do foremki. Piec w 175*C około 20 minut. Wystudzić i wyjąć z foremki. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody, przestudzić.
Na dnie foremki w której piekł się biszkopt rozłożyć truskawki. Jeśli używamy mrożonych to nie należy ich rozmrażać, wtedy nie stracą kształtu i galaretka błyskawicznie stężeje. Truskawki zalać około dwiema szklankami galaretki, resztę galaretki odstawić. W czasie kiedy galaretka z truskawkami będzie tężeć przygotować masę jogurtową.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, około trzy łyżki odłożyć do dekoracji. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Jogurt wymieszać ze śmietanką i żelatyną. Wylać do foremki na warstwę truskawek.
Przykryć biszkoptem. Za pomocą łyżki nasączyć biszkopt pozostałą galaretką i odstawić do stężenia. Gotowe ciasto wyjąć z foremki odwracając ją dnem do góry. Podzielić ciasto na kawałki i udekorować pozostałą bitą śmietaną.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/02/kostka-jogurtowo-truskawkowa.html