Wykonanie
Ciągnie mnie już w kierunku lata i letnich orzeźwiających deserów. Nie
mogę się doczekać świeżych
polskich truskawek, co prawda
truskawki pojawiają się już w sklepach ale jakoś nie jestem do nich przekonana, dlatego użyłam mrożonych. Ze świeżymi to ciasto na pewno będzie lepsze. Polecam je nie tylko na lato bo jest bardzo smaczne, lekkie i delikatne.P.S. ja ciasto przygotowywałam w foremce silikonowej, dlatego warstwy wylewałam od ostatniej a następnie odwróciłam formę do góry dnem. Równie dobrze można je przygotować w normalnej blaszce, wylewając warstwy kolejno od dołu lub wyścielić blaszkę folią i postępować tak jak w przepisie poniżej.*foremka 20*20 cmSkładniki: na
biszkopt:2
jajkapół szklanki
cukru1
kisiel truskawkowyniecałe pół szklanki
mąki2 łyżki
olejupół łyżeczki
proszku do pieczenia na masę
jogurtową:600 ml
jogurtu truskawkowego300 ml
śmietanki kremówki3 łyżki
żelatynyłyżka
cukru pudru na wierzch450 g
truskawek2 opakowania
galaretki truskawkowejPrzygotowanie ciasta zacząć od upieczenia
biszkoptu.
Białka ubić z
cukrem na sztywno, ubijając dodać
żółtka.
Kisiel przesypać do szklanki, dosypać
mąki tyle, aby w
sumie było pół szklanki. Dodać
proszek do pieczenia i przesiać. Wymieszać z masą jajeczną i przelać do foremki. Piec w 175*C około 20 minut. Wystudzić i wyjąć z foremki.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach
wody, przestudzić.Na dnie foremki w której piekł się
biszkopt rozłożyć
truskawki. Jeśli używamy mrożonych to nie należy ich rozmrażać, wtedy nie stracą kształtu i
galaretka błyskawicznie stężeje.
Truskawki zalać około dwiema szklankami
galaretki, resztę
galaretki odstawić. W czasie kiedy
galaretka z
truskawkami będzie tężeć przygotować masę
jogurtową.Kremówkę ubić z
cukrem pudrem na sztywno, około trzy łyżki odłożyć do dekoracji.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku.
Jogurt wymieszać ze
śmietanką i
żelatyną. Wylać do foremki na warstwę
truskawek.Przykryć
biszkoptem. Za pomocą łyżki nasączyć
biszkopt pozostałą
galaretką i odstawić do stężenia. Gotowe ciasto wyjąć z foremki odwracając ją dnem do góry. Podzielić ciasto na kawałki i udekorować pozostałą
bitą śmietaną.