ßßß
Tak mi się dziś nie chciało gotować, że z tego lenistwa wymyśliłam przepyszne danie. Wiem, wiem, ach ta skromność... Ale chyba o czymś świadczy, że dwie osoby zjadły porcję dla czterech.... Lekki nie zagęszczany gulasz drobiowy ze świeżym szpinakiem i zielonym groszkiem z ogródka, pieczarkami i suszoną papryką. Podany z ryżem i surówką z marchewki. A do obiadku obowiązkowo kompocik:)Składniki:podwójna pierś z kurczaka150 g pieczarekgarść liści szpinaku (ewentualnie może być mrożony)1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)2 łyżki papryki suszonej w płatkach1 marchewka1 cebula1 ząbek czosnku1 łyżeczka masła2 łyżki oleju1 łyżka mąkisólpieprzostra papryka w proszkukoperek1 szklanka ryżuCebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju. Kurczaka pokroić w dużą kostkę i obtoczyć w mące wymieszanej z przyprawami. Wrzucić do cebuli i podsmażyć na złoto mieszając. Marchewkę pokroić na cienkie plasterki i wrzucić do rondla. Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do mięsa. Wrzucić groszek, podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem. W osobnym garnku szpinak drobno posiekać, podsmażyć na maśle z czosnkiem i solą. Dodać do mięsa. Dodać suszoną paprykę i przyprawić do smaku. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Gulasz podawać z ryżem i koperkiem.