ßßß
Taką potrawkę od lat robi moja mama i jest to moje ulubione danie jej kuchni. nie wymaga wielu składników- w zasadzie trzech podstawowych. Jest bardzo pyszna i syta.Składniki:2 garście suszonych grzybów1 kg ziemniaków300 g boczku wędzonegocebula2 ząbki czosnkuwegetaziele angielskie, liść laurowyszczypta pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamis1-2 łyżki mąki2 łyżki śmietanyGrzyby zalać około dwoma litrami wody i gotować. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić do rondla, podsmażyć. Dodać posiekaną cebulę i ziemniaki pokrojone trochę grubiej niż na frytki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Dusić chwilę razem a następnie zalać wywarem grzybowym i gotować,aż będą miękkie. Przyprawić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mąkę rozmieszać z odrobiną wody i śmietaną i zagęścić danie. Podawać na ciepło. Najlepiej smakuje z buraczkami.