Wykonanie

To zdecydowanie najlepsza wytrawna
tarta jaką
jadłam. Bałam się co z niej wyjdzie, bo nigdy wcześniej nie
jadłam wędzonej makreli w ciepłym daniu, przeważnie używam jej do past kanapkowych. Nie jest to klasyczna
tarta, bo spód nie jest kruchy a puchaty
drożdżowy, ale taki moim zdaniem bardziej pasował. Nadzienie jest kremowe, delikatne i świetnie się komponuje z
ziołami i soczystymi
pomidorami. Ja dodatkowo podałam ją z
sosem czosnkowym. Polecam bardzo na drugie danie lub ciepłą kolację.*foremka do tarty o średnicy 28 cmSkładniki: na ciasto:225 g
mąki15 g
drożdży135 ml letniej
wody1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukru2 łyżki
oleju na nadzienie:1
makrela wędzona1 i 1/2 szklanki
mleka2 łyżki
masła2 łyżki
mąki1
cebula2 ząbki
czosnku1 duży
pomidor150 g
żółtego sera wędzonego2 łyżki czarnych
oliwekgałka muszkatołowasólbiały pieprzzioła prowansalskiedodatkowo:
bułka tarta i
masło do formySkładniki ciasta połączyć i dokładnie wyrobić na jednolite ciasto (najlepiej mikserem z hakami). Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około pół godziny. W tym czasie przygotować składniki:
pomidora i
oliwki pokroić w plasterki,
cebulę i
czosnek posiekać,
ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
makrelę przebrać z ości, formę wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki foremki.
Cebulę i
czosnek podsmażyć na
maśle na złoto, dodać
mąkę, smażyć aż nabierze
beżowego koloru a następnie mieszając rózgą wlewać
mleko. Dodać
sól,
pieprz,
gałkę muszkatołową i mieszając gotować kilka minut. Następnie dodać
makrelę, wymieszać i zdjąć z ognia. Lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto. Posypać
serem. Na wierzchu ułożyć
pomidora i
oliwki. Posypać
ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut aż ciasto będzie rumiane a
ser zapieczony.




