ßßß Cookit - przepis na tarta z wędzoną makrelą i beszamelem

tarta z wędzoną makrelą i beszamelem

nazwa

Wykonanie

To zdecydowanie najlepsza wytrawna tarta jaką jadłam. Bałam się co z niej wyjdzie, bo nigdy wcześniej nie jadłam wędzonej makreli w ciepłym daniu, przeważnie używam jej do past kanapkowych. Nie jest to klasyczna tarta, bo spód nie jest kruchy a puchaty drożdżowy, ale taki moim zdaniem bardziej pasował. Nadzienie jest kremowe, delikatne i świetnie się komponuje z ziołami i soczystymi pomidorami. Ja dodatkowo podałam ją z sosem czosnkowym. Polecam bardzo na drugie danie lub ciepłą kolację.
*foremka do tarty o średnicy 28 cm
Składniki: na ciasto:
225 g mąki
15 g drożdży
135 ml letniej wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju na nadzienie:
1 makrela wędzona
1 i 1/2 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duży pomidor
150 g żółtego sera wędzonego
2 łyżki czarnych oliwek
gałka muszkatołowa
sól
biały pieprz
zioła prowansalskie
dodatkowo:
bułka tarta i masło do formy
Składniki ciasta połączyć i dokładnie wyrobić na jednolite ciasto (najlepiej mikserem z hakami). Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około pół godziny. W tym czasie przygotować składniki: pomidora i oliwki pokroić w plasterki, cebulę i czosnek posiekać, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, makrelę przebrać z ości, formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki foremki. Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle na złoto, dodać mąkę, smażyć aż nabierze beżowego koloru a następnie mieszając rózgą wlewać mleko. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszając gotować kilka minut. Następnie dodać makrelę, wymieszać i zdjąć z ognia. Lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto. Posypać serem. Na wierzchu ułożyć pomidora i oliwki. Posypać ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut aż ciasto będzie rumiane a ser zapieczony.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/01/tarta-z-wedzona-makrela-i-beszamelem.html