Wykonanie

Przepyszne, rozpływające się w ustach ciasto z
jabłkami, kremem i domową polewą. To pewniak na wszelakie spotkania świąteczne i rodzinne, zawsze smakuje, jest podzielne i ładnie się kroi. Jak większość ciast najlepiej przygotować je dzień wcześniej i koniecznie przechowywać w lodówce.*foremka 24*24 cmSkładniki: na
biszkopt:3
jajka3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki1/4 szklanki
kakao3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia na warstwę
jabłkową:700 g
jabłekłyżka
masłałyżka
cukrułyżeczka
cynamonugalaretka pomarańczowa na krem:500 ml
mleka60 g budyniu
śmietankowego (1,5 opakowania)200 g
masła2 łyżki
cukrudodatkowo:120 g małych biszkopcików125 g
masła1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
kakao2 łyżki wrzątkułyżka
olejułyżka
kokosuBiszkopt:
białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać po
żółtku.
Mąkę wymieszać z
kakao i
proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do puszystej masy jajecznej. Delikatnie wymieszać, przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut.Warstwa
jabłkowa:
jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z
cukrem i
cynamonem. Udusić na
maśle, zdjąć z ognia o wsypać
galaretkę. Dokładnie wymieszać, przestudzić i wyłożyć na
biszkopt (można go wcześniej nasączyć
herbatą).Krem: połowę
mleka zagotować, resztę wymieszać z
cukrem i
budyniem. Wlać na gotujące się
mleko i ugotować
budyń, wystudzić. Zimny
budyń utrzeć z
masłem. Krem wyłożyć na warstwę
jabłkową. Na kremie ułożyć
biszkopty. Przygotować polewę:
masło,
cukier puder,
kakao zagotować mieszając. Dolać wrzątek i
olej. Mieszać chwilę aż polewa zacznie gęstnieć i wylać ją na ciasto. Pospać
kokosem. Odstawić do lodówki.