ßßß
Przepyszne, rozpływające się w ustach ciasto z jabłkami, kremem i domową polewą. To pewniak na wszelakie spotkania świąteczne i rodzinne, zawsze smakuje, jest podzielne i ładnie się kroi. Jak większość ciast najlepiej przygotować je dzień wcześniej i koniecznie przechowywać w lodówce.*foremka 24*24 cmSkładniki: na biszkopt:3 jajka3/4 szklanki cukru1/2 szklanki mąki1/4 szklanki kakao3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na warstwę jabłkową:700 g jabłekłyżka masłałyżka cukrułyżeczka cynamonugalaretka pomarańczowa na krem:500 ml mleka60 g budyniu śmietankowego (1,5 opakowania)200 g masła2 łyżki cukrudodatkowo:120 g małych biszkopcików125 g masła1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki kakao2 łyżki wrzątkułyżka olejułyżka kokosuBiszkopt: białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do puszystej masy jajecznej. Delikatnie wymieszać, przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut.Warstwa jabłkowa: jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Udusić na maśle, zdjąć z ognia o wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać, przestudzić i wyłożyć na biszkopt (można go wcześniej nasączyć herbatą).Krem: połowę mleka zagotować, resztę wymieszać z cukrem i budyniem. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń, wystudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem. Krem wyłożyć na warstwę jabłkową. Na kremie ułożyć biszkopty. Przygotować polewę: masło, cukier puder, kakao zagotować mieszając. Dolać wrzątek i olej. Mieszać chwilę aż polewa zacznie gęstnieć i wylać ją na ciasto. Pospać kokosem. Odstawić do lodówki.