ßßß Cookit - przepis na Ciasto z musem jabłkowym i budyniem

Ciasto z musem jabłkowym i budyniem

nazwa

Wykonanie

Chcąc kontynuować akcję "jedz jabłka" następne ciasto postanowiłyśmy przygotować z tym właśnie owocem. Jest to delikatny biszkopt przełożony masą z prażonych jabłek i budyniem. Niestety wymaga trochę przygotowań, a najgorsze są momenty oczekiwania, aż kolejne warstwy stężeją w lodówce. Jednak naprawę warto. Smak jest wyborny, a i wygląd całkiem całkiem niczego sobie :)
Przepis zaczerpnęłyśmy z bloga "Gotuję, bo lubię"
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1 ½ łyżki kakao
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
½ proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
2 łyżki masła
1/4 szklanki wody
3-4 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 ½ opakowania galaretki pomarańczowej
Masa budyniowa:
900ml mleka
3 opakowanie budyniu waniliowego
3 łyżki cukru
200g miękkiego masła
Polewa:
200g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
8-9 łyżek mleka
Ciasto rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Ciągle ubijając dodajemy olej i wodę. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę oraz mieszamy ją z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy ręcznie suche składniki z mokrymi, by zachować puszystość. Kiedy składniki dokładnie się połączą, przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 25 minut. W czasie kiedy biszkopt się piecze przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy i myjemy. Kroimy na kawałki średniej wielkości i wkładamy do garnka. Dodajemy cynamon, cukier, masło oraz wodę. Dusimy na małym ogniu, aż zmiękną. Zdejmujemy wówczas garnek z ognia. Dodajemy galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczania. Odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
Przyszła kolej na budyń. W tym przepisie użyłyśmy gotowego budyniu, ale jeśli ktoś ma ochotę pokusić się na budyń własnej roboty to przepis znajdziecie tutaj . Odmierzamy 700ml mleka i zagotowujemy z cukrem. Budynie rozpuszczamy w pozostałych 200ml i dodajemy do podgrzanego mleka. Gotujemy, aż zgęstnieje i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy budynie ostygną to ubijamy masło na puszystą masę (ok. 6 minut) i dodajemy po łyżce chłodnego budyniu. Otrzymamy przepyszny krem.
Chłodny biszkopt przekrajamy na pół. Pierwszą warstwę kładziemy na blachę. Układamy na niej masę jabłkowa i wstawiamy na około 2h do lodówki by masa całkowicie stężała. Po wyjęciu z lodówki nakładamy budyń i drugi biszkopt. Lekko dociskamy i umieszczamy ponownie w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z mlekiem i masłem. Mieszamy do połączenia składników. Gotową polewę wylewamy na ciasto i odstawiamy by nieco stężała. Ciasto jest gotowe. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/09/ciasto-z-musem-jabkowym-i-budyniem.html