Wykonanie
Chcąc kontynuować akcję "jedz
jabłka" następne ciasto postanowiłyśmy przygotować z tym właśnie
owocem. Jest to delikatny
biszkopt przełożony masą z prażonych
jabłek i
budyniem. Niestety wymaga trochę przygotowań, a najgorsze są momenty oczekiwania, aż kolejne warstwy stężeją w lodówce. Jednak naprawę warto. Smak jest wyborny, a i wygląd całkiem całkiem niczego sobie :)Przepis zaczerpnęłyśmy z bloga "Gotuję, bo lubię"
Składniki:
Biszkopt:4
jajka2/3 szklanki
cukru2/3 szklanki
mąki1 ½ łyżki
kakao2 łyżki
oleju2 łyżki
wody½
proszku do pieczeniaMasa
jabłkowa:1,5 kg
jabłek2 łyżki
masła1/4 szklanki
wody3-4 łyżki
cukru1 łyżeczka
cynamonu1 ½ opakowania
galaretki pomarańczowejMasa budyniowa:900ml
mleka3 opakowanie budyniu
waniliowego3 łyżki
cukru200g miękkiego
masłaPolewa:200g
gorzkiej czekolady2 łyżki
masła8-9 łyżek
mlekaCiasto rozpoczynamy od przygotowania
biszkoptu.
Jajka ubijamy z
cukrem, aż powstanie puszysta masa. Ciągle ubijając dodajemy
olej i
wodę. Do osobnego naczynia przesiewamy
mąkę oraz mieszamy ją z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Mieszamy ręcznie suche składniki z mokrymi, by zachować puszystość. Kiedy składniki dokładnie się połączą, przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 25 minut. W czasie kiedy
biszkopt się piecze przygotowujemy masę
jabłkową.
Jabłka obieramy i myjemy. Kroimy na kawałki średniej wielkości i wkładamy do garnka. Dodajemy
cynamon,
cukier,
masło oraz
wodę. Dusimy na małym ogniu, aż zmiękną. Zdejmujemy wówczas garnek z ognia. Dodajemy
galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczania. Odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia.Przyszła kolej na
budyń. W tym przepisie użyłyśmy gotowego budyniu, ale jeśli ktoś ma ochotę pokusić się na
budyń własnej roboty to przepis znajdziecie tutaj . Odmierzamy 700ml
mleka i zagotowujemy z
cukrem. Budynie rozpuszczamy w pozostałych 200ml i dodajemy do podgrzanego
mleka. Gotujemy, aż zgęstnieje i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy budynie ostygną to ubijamy
masło na puszystą masę (ok. 6 minut) i dodajemy po łyżce chłodnego budyniu. Otrzymamy przepyszny krem.Chłodny
biszkopt przekrajamy na pół. Pierwszą warstwę kładziemy na blachę. Układamy na niej masę
jabłkowa i wstawiamy na około 2h do lodówki by masa całkowicie stężała. Po wyjęciu z lodówki nakładamy
budyń i drugi
biszkopt. Lekko dociskamy i umieszczamy ponownie w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Na koniec przygotowujemy
polewę czekoladową. W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
czekoladę wraz z
mlekiem i
masłem. Mieszamy do połączenia składników. Gotową polewę wylewamy na ciasto i odstawiamy by nieco stężała. Ciasto jest gotowe. Smacznego.