ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik z budyniem cynamonowym

Jabłecznik z budyniem cynamonowym

nazwa

Wykonanie

Kolejne z bardzo fajnych, szybkich ciast. Nakład pracy niewielki a smak rewelacyjny. Ciasto składa się z kilku warstw pierwsza to jasne ciasto, które w smaku i konsystencji przypomina babkę, następnie jabłka, budyń cynamonowy i ciemne ciasto z dodatkiem kakao. Bardzo fajne, lekkie ciasto przyjemnie się je robi a jeszcze przyjemniej je. Polecam!
Składniki:
4 jajka
200 g mąki
180 g roztopionego masła
150 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
3 średniej wielkości jabłka
1/2 cytryny
Budyń:
2 budynie śmietankowe
700 ml mleka
5 łyżeczek cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
cukier puder do oprószenia
Foremka 20x30 cm
Około 550 ml mleka gotujemy a w pozostałym rozpuszczamy proszek budyniowy, wsypujemy cukier i cynamon. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy naszą mieszankę. Mieszamy chwilę do zgęstnienia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Jabłka obieramy, wykrawamy nasiona i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny.
Jajka ubijamy z cukrami do momentu aż masa zrobi się jasno żółta, następnie zmniejszając obroty wlewamy cienkim strumykiem przestudzone masło. Gdy już wszystko ładnie się połączy delikatnie mieszając wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Połowę masy przekładamy do foremki, następnie układamy jabłka i budyń. Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i mleko mieszamy a następnie wykładamy na budyń. Pieczemy około 45 minut w 180*C. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/10/jabecznik-z-budyniem-cynamonowym.html