Wykonanie

Kolejne z bardzo fajnych, szybkich ciast. Nakład pracy niewielki a smak rewelacyjny. Ciasto składa się z kilku warstw pierwsza to jasne ciasto, które w smaku i konsystencji przypomina babkę, następnie
jabłka,
budyń cynamonowy i ciemne ciasto z dodatkiem
kakao. Bardzo fajne, lekkie ciasto przyjemnie się je robi a jeszcze przyjemniej je. Polecam!Składniki:4
jajka200 g
mąki180 g roztopionego
masła150 g
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao2 łyżki
mleka3 średniej wielkości
jabłka1/2
cytrynyBudyń:2 budynie
śmietankowe700 ml
mleka5 łyżeczek
cukru1/2 łyżeczki
cynamonucukier puder do oprószeniaForemka 20x30 cmOkoło 550 ml
mleka gotujemy a w pozostałym rozpuszczamy proszek budyniowy, wsypujemy
cukier i
cynamon. Gdy
mleko zacznie się gotować wlewamy naszą mieszankę. Mieszamy chwilę do zgęstnienia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Jabłka obieramy, wykrawamy nasiona i kroimy w kostkę, skrapiamy
sokiem z cytryny.
Jajka ubijamy z
cukrami do momentu aż masa
zrobi się jasno żółta, następnie zmniejszając obroty wlewamy cienkim strumykiem przestudzone
masło. Gdy już wszystko ładnie się połączy delikatnie mieszając wsypujemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Połowę masy przekładamy do foremki, następnie układamy
jabłka i
budyń. Do drugiej połowy ciasta dodajemy
kakao i
mleko mieszamy a następnie wykładamy na
budyń. Pieczemy około 45 minut w 180*C. Po przestudzeniu posypujemy
cukrem pudrem.
