Wykonanie
Tradycyjne i obowiązkowe w moim domu świąteczne danie czyli
kapusta z
grochem i
grzybami jest jednym z elementów kolacji wigilijnej. Ten wyjątkowy przysmak, który obok smażonego
karpia i
ziemniaków stanowi sycący posiłek można przygotować w dwóch wersjach. W sposób przedstawiony poniżej lub bez
grochu z dodatkiem suszonych
śliwek.
składniki na 4 porcje700 g
kapusty kiszonejgarść
suszonych grzybów2 szklanki całego
grochu2
cebule2 łyżki
oleju10 ziarenek
czarnego pieprzu5 ziarenek
ziela angielskiego4 ziarenka
owoców jałowca4
listki laurowe1 łyżeczka
kminkuczarny mielony
pieprzsólprzepisOpłukany
groch moczymy przez 8 godzin w niewielkiej ilości zimnej
wody . Następnie gotujemy w tej samej wodzie w której się moczył około 30 minut pod koniec gotowania dodajemy
sól, ugotowany
groch odcedzamy.
Groch po powinien być miękki, ale nie rozpadający się.
Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością letniej
wody i odstawiamy na 2 godziny, po czym gotujemy do miękkości.
Kiszoną kapustę jeśli będzie zbyt kwaśna opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie dość drobno siekamy. Posiekaną
kapustę przekładamy do garnka, zalewamy
wodą oraz
wywarem z
grzybami, tak aby
kapusta była lekko zakryta, dodajemy
liście laurowe, ziarenka
czarnego pieprzu,
ziele angielskie owoce jałowca oraz
kminek, wszystko mieszamy i gotujemy do miękkości
kapusty.
Cebulę kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na rozgrzanym
oleju.Zrumienioną
cebulkę oraz
groch dodajemy do gotującej się
kapusty dokładnie mieszamy i doprawiamy
solą oraz zmielonym
czarnym pieprzem. Całość jeszcze chwilę gotujemy co jakiś czas mieszamy żeby
kapusta się nie przypaliła w razie potrzeby dolewamy odrobinę
wody.