Wykonanie
Świąteczna zupa grzybowa na wywarze warzywnym z
suszonymi grzybami, bardzo aromatyczna i smaczna, z łazankami, delikatnie zabielana
śmietaną .Idealna propozycja dania wigilijnego.

składniki na 3 porcje100 g
suszonych grzybówwłoszczyzna ( 2
marchewki, 1
pietruszka, 1cebula, kawałek
pora i
selera )2
liście laurowekilka ziaren
ziela angielskiegokilka ziaren
czarnego pieprzu2 łyżki
śmietany 18%1 łyżka
mąki pszennej200 g
makaronu łazanki
sólprzepis
Grzyby umyte w zimnej wodzie zalewamy szklanką letniej
wody i odstawiamy na 2 godziny.Po tym czasie
grzyby odcedzamy a
wodę z
grzybów zostawiamy.Odsączone
grzyby kroimy w mniejsze kawałki.
Marchewkę i
pietruszkę kroimy w plastry.Do garnka wrzucamy
marchewkę,
pietruszkę, kawałek
selera i
pora, wlewamy około 2 litrów zimnej
wody. Do gorącej zupy wlewamy
wywar z
grzybów, wrzucamy
cebulę i pokrojone
grzyby. Dodajemy kilka ziaren
pieprzu ,
liść laurowy oraz
ziele angielskie .Zupę solimy i gotujemy pod przykryciem do miękkości
grzybów i warzyw.Do miski przekładamy
śmietanę dodajemy
mąkę i całość mieszamy, rozprowadzamy odrobiną
bulionu i jeszcze raz mieszamy. Zupę zabielamy
śmietaną i gotujemy jeszcze około 5 minut.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.Zupę podajemy z łazankami.