Wykonanie

W knajpie z jedzeniem orientalnym, w której byliśmy ostatnio z Najlepszym z mężczyzn znajomy kucharz podał nam
makaron z
sosem śliwkowym. To świetne połączenie, więc postanowiłam odtworzyć je w swoim domu. Nie wyszło idealnie, ale jest z pewnością smaczne. No i, w przeciwieństwie do gotowych
sosów, nie ma żadnych dodatkowych umilaczy w postaci glutaminianu
sodu, E220, E415. Jest tylko E150, czyli karmel :)
Kurczak rzadko pojawia się na moim
stole bez marynaty. Znajomi mówią, że marynaty wymagają dużo czasu i dobrego przepisu. Bzdura. Wystarczy zrobić sos wieczorem, włożyć do niego
mięso i wyjąć z lodówki w czasie obiadu. I... to wszystko :)Składniki na 2 porcje:8 suszonych
śliwek1 niepełna łyżka
sosu sojowego1 łyżka
cukru½ łyżeczki
chińskiej przyprawy 5 smaków1 szklanka
wody1
pierś z kurczakaW garnku z szerokim dnem zagotuj 3 łyżki
wody i dodaj
cukier. Nie mieszaj. Na powierzchni powinny pojawić się bąbelki, a
cukier mógłby się skarmelizować. Dodać pokrojone w cienkie paski
śliwki i wymieszać. Dodać ¼ szklanki
wody, gotować przez 5 minut bez przekrycia.Po tym czasie wlać
sos sojowy, przyprawić i dokładnie wymieszać. Wlać kolejną ¼ szklanki
wody i gotować przez 5 minut.Sos powinien być bardzo gęsty, a kiedy go spróbujesz może być obrzydliwie słony. Należy go rozcieńczyć pozostałą
wodą.Z sosem wymieszać pokrojoną w paski
pierś kurczaka i włożyć do lodówki na całą noc.Następnego dnia w
porze obiadu zrób
makaron i warzywa:2 porcje
makaronu2 małe
marchewki1 mała
czerwona papryka1
cebula dymka (biała część)4 liście
kapusty pekińskiej1 łyżka
curry w proszku2 łyżki
oleju (lub więcej)
Makaron połamać na małe kawałki i gotować o 2 minuty mniej niż jest napisane na opakowaniu, odcedzić i osuszyć.
Kapustę poszatkować,
paprykę,
cebulę i
marchewki pokroić na małe paseczki. Wymieszać warzywa w miseczkę.Wok dobrze rozgrzać, wlać do niego ½
oleju i natychmiast zgasić pokrojonymi warzywami. Smażyć przez 2 minuty nie zmniejszając ognia. Dodać
makaron, ¼ szklanki
wody i
curry. Przykryć pokrywką i gotować przez 5 minut.
Makaron wyłożyć do dużej miski dokładnie oczyszczając wok z jedzenia (dalej nie zmniejszaj ognia). Wlać pozostały
olej i zgasić go
kurczakiem z sosem. Usmażyć
mięso, dodać do niego
makaron i dobrze wymieszać.Inne marynaty na blogu:Jogurtowa, ostra i karaibskaOstra i prosta do "lolity"Marynata owocowaMarynata z
sosu ostrygowego i
limonkiPrzepis, a w zasadzie
śliwkową część przepisu dodaję do akcji Agawy "Marynaty do
mięs".