Wykonanie
Do tej
pory miałam podobny schemat robienia
tortów:
biszkopt (w wersji ciemnej, bądź jasnej) przekładany
bitą śmietaną i
mascarpone, starannie nasączony, z dodatkami zmiennymi - w zależności od pomysłu. Tym razem postanowiłam zrobić tort zupełnie inaczej, wzorując się na przepisie z Kwestii Smaku . Przyznam, że obawy miałam spore - nigdy nie przygotowywałam kremu na bazie
mleka kokosowego. Poza tym nie chciałam, by dominującym smakiem był
kokos - ze względu na
Męża, który nie przepada za tym składnikiem. Smak tego
tortu bardzo mnie zaskoczył. Opinia
Męża również - był zachwycony! Ten tort dosłownie rozpływa się w ustach... Jeśli macie jakiekolwiek obawy, czy warto go upiec, porzućcie je. Jest idealny!

Składniki - ciasto:- 3
jajka,- 200 g
cukru (najlepiej brązowego, lecz można zastąpić
białym),- 225 ml
oleju,- 300 g
mąki pszennej,- 3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 1 i 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej,- 1 łyżeczka
cynamonu,- 2 łyżeczki
przyprawy korzennej (do piernika),- 1 łyżka
cukru z
wanilią,- szczypta
soli,- 80 g
wiórków kokosowych,- 40 g
orzechów włoskich - drobno pokrojonych,- 30 g
płatków migdałowych - drobno pokrojonych,- 300 g startej na małych oczkach
marchwi,- 100 g
ananasa - pokrojonego w kosteczkę,- nasączenie:
rum lub
wódka z sokiem cytrynowym oraz
cukrem.Składniki - masa:- 1 puszka
mleka kokosowego (400 ml),- 1/4 szklanki
likieru kokosowego (lub wódki/rumu, można dodać aromat
kokosowy),- 1 szklanka
cukru,- 250 g
mascarpone,- 3
serki Philadelphia (po 125 g, w
sumie 375 g).

Przygotowanie polecam rozpocząć od kremu: do garnka wlewamy
mleko kokosowe z puszki,
likier (lub inny
alkohol) oraz dodajemy
cukier. Wszystko mieszamy, włączamy gaz. Gotujemy ok. 40 min. na małym ogniu do momentu aż powstanie gęsty
syrop (będzie go ok. 3/4 szklanki). Pamiętajmy o mieszaniu w trakcie gotowania. Gdy będzie gotowy, studzimy. Po przestudzeniu łączymy
serki Philadelphia z
mascarpone, dodajemy powoli
syrop (może być lekko ciepły). Mieszamy łyżką lub mikserem. Gotowy krem wstawiamy do lodówki.W czasie gotowania
syropu można zacząć przygotowania do pieczenia ciasta. W tym celu wyjmujemy 3 miski. W pierwszej umieszczamy: kawałki
ananasa,
wiórki kokosowe,
orzechy,
migdały oraz
marchew. Zostawiamy bez mieszania. W drugiej: przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
cynamon,
przyprawę korzenną, 1 łyżkę
cukru z
wanilią oraz
sól. Mieszamy, zostawiamy. W trzeciej:
jajka oraz
cukier, które miksujemy do połączenia i podwojenia objętości. Na koniec dodajemy partiami
olej i miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy zawartość drugiej miski (z
mąką, itd.), mieszamy łyżką. Dodajemy zawartość pierwszej miski (z
marchewką, itd.), mieszamy do połączenia za pomocą łyżki. Ciasto umieszczamy w tortownicy (średnica: 24 cm), wyrównujemy. Wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika, pieczemy ok. 70 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy na kratce. Gdy będzie zimne, dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy nasączamy, smarujemy 1/3 kremu, układamy następny i powtarzamy czynność. Dekorujemy pozostałym kremem i dowolnymi dodatkami (np.
marchewką,
orzechami - jak na zdjęciu). Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!