ßßß
Składniki - ciasto:- 3 jajka,- 200 g cukru (najlepiej brązowego, lecz można zastąpić białym),- 225 ml oleju,- 300 g mąki pszennej,- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,- 1 łyżeczka cynamonu,- 2 łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika),- 1 łyżka cukru z wanilią,- szczypta soli,- 80 g wiórków kokosowych,- 40 g orzechów włoskich - drobno pokrojonych,- 30 g płatków migdałowych - drobno pokrojonych,- 300 g startej na małych oczkach marchwi,- 100 g ananasa - pokrojonego w kosteczkę,- nasączenie: rum lub wódka z sokiem cytrynowym oraz cukrem.Składniki - masa:- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml),- 1/4 szklanki likieru kokosowego (lub wódki/rumu, można dodać aromat kokosowy),- 1 szklanka cukru,- 250 g mascarpone,- 3 serki Philadelphia (po 125 g, w sumie 375 g).
Przygotowanie polecam rozpocząć od kremu: do garnka wlewamy mleko kokosowe z puszki, likier (lub inny alkohol) oraz dodajemy cukier. Wszystko mieszamy, włączamy gaz. Gotujemy ok. 40 min. na małym ogniu do momentu aż powstanie gęsty syrop (będzie go ok. 3/4 szklanki). Pamiętajmy o mieszaniu w trakcie gotowania. Gdy będzie gotowy, studzimy. Po przestudzeniu łączymy serki Philadelphia z mascarpone, dodajemy powoli syrop (może być lekko ciepły). Mieszamy łyżką lub mikserem. Gotowy krem wstawiamy do lodówki.W czasie gotowania syropu można zacząć przygotowania do pieczenia ciasta. W tym celu wyjmujemy 3 miski. W pierwszej umieszczamy: kawałki ananasa, wiórki kokosowe, orzechy, migdały oraz marchew. Zostawiamy bez mieszania. W drugiej: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę korzenną, 1 łyżkę cukru z wanilią oraz sól. Mieszamy, zostawiamy. W trzeciej: jajka oraz cukier, które miksujemy do połączenia i podwojenia objętości. Na koniec dodajemy partiami olej i miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy zawartość drugiej miski (z mąką, itd.), mieszamy łyżką. Dodajemy zawartość pierwszej miski (z marchewką, itd.), mieszamy do połączenia za pomocą łyżki. Ciasto umieszczamy w tortownicy (średnica: 24 cm), wyrównujemy. Wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika, pieczemy ok. 70 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy na kratce. Gdy będzie zimne, dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy nasączamy, smarujemy 1/3 kremu, układamy następny i powtarzamy czynność. Dekorujemy pozostałym kremem i dowolnymi dodatkami (np. marchewką, orzechami - jak na zdjęciu). Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!