ßßß
Składniki (na garnek o średniej wielkości):- 2 buraki (średniej wielkości),- 1/2 czerwonej papryki,- 1 marchew,- 1 pietruszka,- 1 cebula,- 1 szklanka przecieru pomidorowego (może być sok pomidorowy/pomidory z puszki zmiksowane blenderem/obrane pomidory świeże i zmiksowane na przecier),- 1 jabłko,- 2 listki laurowe,- ziele angielskie,- olej do smażenia,- sól morska Kamis, pieprz w młynku Kamis,- dodatkowo: 1 czubata łyżka śmietany 12%, 1 czubata łyżka chrzanu ze słoiczka oraz grzanki.Do garnka wrzucamy: obrane, umyte i pokrojone w kosteczkę: buraki, marchew, pietruszkę, paprykę (ze skórką, pozbawiona gniazd) oraz obrane i pokrojone na 4 części jabłko (bez gniazda). Dodajemy liście laurowe, ziele oraz przecier pomidorowy. Wszystko zalewamy wodą. Na łyżce oleju podsmażamy cebulę (pokrojoną na 4 części). Dodajemy do zupy. Gotujemy pod przykryciem ok. 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy liście i ziele, a resztę miksujemy blenderem na gładki krem. W razie potrzeby dolewamy wodę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy. Gaz wyłączamy. W szklance mieszamy śmietanę z chrzanem, dodajemy do zupy, mieszamy. Podajemy z grzankami. Smacznego!