Wykonanie
W zeszłym roku podawałam przepis na krem z samych
buraków, dziś postanowiłam urozmaicić go o nowe warzywa. Dodałam inne czerwone, dzięki którym kolor i smak stały się niepowtarzalne. Jeśli potrzebujecie porządnej
dawki witamin (a na pewno tak jest!), musicie spróbować. Nie pożałujecie :). Przepis znalazłam na blogu Olga Smile .

Składniki (na garnek o średniej wielkości):- 2
buraki (średniej wielkości),- 1/2
czerwonej papryki,- 1
marchew,- 1
pietruszka,- 1
cebula,- 1 szklanka
przecieru pomidorowego (może być sok pomidorowy/pomidory z puszki zmiksowane blenderem/obrane
pomidory świeże i zmiksowane na przecier),- 1
jabłko,- 2
listki laurowe,-
ziele angielskie,-
olej do smażenia,-
sól morska Kamis,
pieprz w młynku Kamis,- dodatkowo: 1 czubata łyżka
śmietany 12%, 1 czubata łyżka
chrzanu ze słoiczka oraz grzanki.Do garnka wrzucamy: obrane, umyte i pokrojone w kosteczkę:
buraki,
marchew,
pietruszkę,
paprykę (ze skórką, pozbawiona gniazd) oraz obrane i pokrojone na 4 części
jabłko (bez gniazda). Dodajemy
liście laurowe, ziele oraz
przecier pomidorowy. Wszystko zalewamy
wodą. Na łyżce
oleju podsmażamy
cebulę (pokrojoną na 4 części). Dodajemy do zupy. Gotujemy pod przykryciem ok. 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy liście i ziele, a resztę miksujemy blenderem na gładki krem. W razie potrzeby dolewamy
wodę. Przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, zagotowujemy. Gaz wyłączamy. W szklance mieszamy
śmietanę z
chrzanem, dodajemy do zupy, mieszamy. Podajemy z grzankami. Smacznego!