ßßß Cookit - przepis na Zupa-krem z czerwonych warzyw: buraków, papryki i pomidorów

Zupa-krem z czerwonych warzyw: buraków, papryki i pomidorów

nazwa

Wykonanie

W zeszłym roku podawałam przepis na krem z samych buraków, dziś postanowiłam urozmaicić go o nowe warzywa. Dodałam inne czerwone, dzięki którym kolor i smak stały się niepowtarzalne. Jeśli potrzebujecie porządnej dawki witamin (a na pewno tak jest!), musicie spróbować. Nie pożałujecie :). Przepis znalazłam na blogu Olga Smile .
Składniki (na garnek o średniej wielkości):
- 2 buraki (średniej wielkości),
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 1 szklanka przecieru pomidorowego (może być sok pomidorowy/pomidory z puszki zmiksowane blenderem/obrane pomidory świeże i zmiksowane na przecier),
- 1 jabłko,
- 2 listki laurowe,
- ziele angielskie,
- olej do smażenia,
- sól morska Kamis, pieprz w młynku Kamis,
- dodatkowo: 1 czubata łyżka śmietany 12%, 1 czubata łyżka chrzanu ze słoiczka oraz grzanki.
Do garnka wrzucamy: obrane, umyte i pokrojone w kosteczkę: buraki, marchew, pietruszkę, paprykę (ze skórką, pozbawiona gniazd) oraz obrane i pokrojone na 4 części jabłko (bez gniazda). Dodajemy liście laurowe, ziele oraz przecier pomidorowy. Wszystko zalewamy wodą. Na łyżce oleju podsmażamy cebulę (pokrojoną na 4 części). Dodajemy do zupy. Gotujemy pod przykryciem ok. 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy liście i ziele, a resztę miksujemy blenderem na gładki krem. W razie potrzeby dolewamy wodę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy. Gaz wyłączamy. W szklance mieszamy śmietanę z chrzanem, dodajemy do zupy, mieszamy. Podajemy z grzankami. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/02/zupa-krem-z-czerwonych-warzyw-burakow.html