ßßß
Cookit - przepis na SPAGHETTI Z SOSEM BOLOŃSKIM
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
SPAGHETTI Z SOSEM BOLOŃSKIM
Składniki
Masło
Chudy boczek
Cebula
Marchew
Seler
Mięso mielone wołowe
Przecier pomidorowy
Woda
Czosnek
Śmietana
Liść laurowy
Gałka muszkatołowa
Sól
Pieprz
Parmezan
Wykonanie
To chyba najpopularniejszy sposób podania spaghetti. No może zaraz po dodatku z
parówek
i
ketchupu
;-) Dla mnie
sos boloński
bardzo długo był mieszanką
sosu pomidorowego
z
mięsem mielonym
i podsmażoną
cebulką
. W końcu jednak postanowiłam zrobić sos z prawdziwego zdarzenia. Zajmuje to więcej czasu, ale naprawdę warto!400g spaghetti2 łyżki
masła
80g
chudego boczku
wędzonego2
cebula
1 średnia
marchew
1/4 bulwy
selera
300g
wołowego mięsa mielonego
250ml domowego
przecieru pomidorowego
1/2 szklanki
wody
1 ząbek
czosnku
2 łyżki słodkiej
śmietany
1
liść laurowy
szczypta
gałki muszkatołowej
sól
pieprz
ulubione
przyprawy
(np.
bazylia
,
oregano
)starty
parmezan
do posypania
Boczek
kroimy w drobną kostkę. Oczyszczone i obrane warzywa drobno kroimy (
cebula
) i ścieramy na tarce o grubych oczkach (
marchew
,
seler
).Rozpuszczamy
masło
i podsmażamy
boczek
. Dodajemy
cebulę
,
marchew
i
seler
i podsmażamy około 2 minuty. Dodajemy
przecier pomidorowy
(
przecier pomidorowy
możemy zastąpić trzema obranymi ze skórki i pozbawionymi pestek
pomidorami
oraz
koncentratem pomidorowym
) i
wodę
. Wkładamy
listek laurowy
i przeciśnięty przez praskę
czosnek
, przyprawiamy. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, przez około 60 minut.Doprawiamy zahartowaną
śmietaną
,
ziołami
i jeszcze chwilę gotujemy. W tym czasie gotujemy
makaron
wg wskazań z opakowania. Wyjmujemy
listek laurowy
, sos podajemy na odsączony i wyłożony na talerze
makaron
. Posypujemy
startym serem
.Ten pyszny przepis pochodzi z książki:
SMACZNEGO :-)
Źródło:
http://peggiwkuchni.blogspot.com/2012/09/spaghetti-z-sosem-bolonskim.html
Przepisy powiązane
Boeuf Bourguignon czyli wołowina po burgundzku
Boeuf Bourguignon czyli wołowina po burgundzku
Boeuf Bourguignon czyli wołowina po burgundzku
Boeuf Bourguignon czyli wołowina po burgundzku
Boeuf Bourguignon czyli wołowina po burgundzku
Składniki powiązane (0)