Wykonanie
Składniki:*na ciasto:- 0,5kg
mąki pszennej- paczka
drożdży instant 7g- 1 łyżeczka
cukru- 1 łyżeczka
soli- 3 łyżki
oliwy- 1,5 szklanki ciepłej
wody*na
sos pomidorowy:-
przecier pomidorowy-
oregano,
sól,
pieprz- 1
czerwona papryka*dodatkowo:- 20dag
żółtego sera- 2
pomidory- 4
pieczarki- 1 mała puszka
kukurydzy- 8 plasterków
szynkiSposób przygotowania:1. Ciasto-składniki sypkie mieszamy, stopniowo dodajemy
wodę wymieszaną z
drożdżami. Dodajemy
olej, ciasto wyrabiamy, aż będzie odchodzić od ręki, powinno się lekko rozciągać. Pozostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.2. Sos-
paprykę drobno kroimy, gotujemy ją z przecierem, aż będzie jednolita masa, dodajemy
przyprawy.3. Wycinamy kółka wielkości dłoni, grubości ok. 1 cm. Wykładamy je na posypaną
mąką blachę i podpiekamy ok.8 min w 200 stopniach. Następnie je wyciągamy, smarujemy sosem, kładziemy pokrojoną
szynkę, warzywa, posypujemy
serem i
oregano. Wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 min. w 200 stopniach. Podajemy z
ketchupem bądź z
sosem czosnkowym. Wychodzi ok. 20 mini pizz. Ciasto można zamrozić na później.