Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 2 szklanki
mąki pszennej- 3 łyżki zimnej
wody- 125g
masła- 1/2 łyżeczki
soli*na farsz- pęczek
botwinki- 2
jajka- 2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%- 140g
sera feta- garść posiekanych
orzechów włoskich-
chili-
sól i
pieprz-
gałka muszkatołowa-
olejSposób przygotowania:1.
Masło siekamy z
mąką, dodajemy
sól,
wodę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.2. Formę wylepiamy
ciastem, kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy na wierzch
suchą fasolę (ciasto dzięki temu nie podniesie się), zapiekamy 15 min. w 190 stopniach.3.
Młode buraki kroimy w plasterki, a łodygi i liście na drobno. Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oleju, podsmażamy
buraki, następnie dodajemy botwinę, przyprawiamy
gałką muszkatołową i
chili, smażymy, aż wszystko zmięknie.4.
Jajka mieszamy z pokrojonym w kostkę
serem,
śmietaną, doprawiamy
solą i
pieprzem. Na podpieczoną tarte wykładamy podsmażoną botwinę, zalewamy masą
serową i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min. w 200 stopniach, aż się zrumieni (masa powinna się ściąć). Gotową tarte posypujemy posiekanymi
orzechami.