Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 1/2 kg
mąki pszennej- 2 łyżeczki
cukru- 1 łyżeczka
soli- 1,5 łyżeczki
drożdży instant- 3/4 szklanki
mleka- 2
jajka- 200g
masła*na farsz- 70 dag
kapusty kiszonej- 5
śliwek susonych- 25g
grzybów suszonych- 1 mała
cebula- 2
liście laurowe-1 łyżka
oleju- 2 łyżki
masła- 3 ziarna
ziela angielskiego-
cukier do smaku-
sól i
pieprz*dodatkowo- kilka łyżek
mleka- ziarna
maku lub
sezamuSposób przygotowania:1.
Grzyby moczymy ok. 1 godz., następnie odsączamy (
wodę zostawiamy) i drobno kroimy.
Cebulę siekamy, podsmażamy na
oleju i
maśle, później dodajemy
grzyby, chwilę smażymy, zalewamy 3/4 szklanki
wody z
grzybów i dusimy ok. 30 min.
Kapustę pluczemy 3
razy wrzątkiem, następnie kroimy na drobno, przekładamy do garnka, zalewamy
wodą, do wysokości
kapusty, dodajemy
grzyby, pokrojone
śliwki,
ziele angielskie,
liście laurowe, przyprawiamy i gotujemy ok. 30 min., aż
kapusta będzie miękka i farsz zgęstnieje. Na końcu przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
cukrem, gotowy studzimy.2.
Masło rozpuszczamy w
mleku, studzimy. Następnie do
mleka wbijamy
jajka, wsypujemy
mąkę wymieszaną z
drożdżami,
solą i
cukrem, szybko wyrabiamy, formujemy kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.3. Po tym czasie ciasto kroimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na prostokąty, kładziemy farsz i zawijamy na kształt roladki, końcem pod spód, kroimy na kawałki, układamy na blaszkę wysypaną
mąką, zostawiamy na 15 min., smarujemy
mlekiem, posypujemy
makiem lub
sezamem i pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach, aż ciasto się zezłoci i nie będzie surowe. Gotowe podajemy z ciepłym barszczem.