Wykonanie
Kulebiak to potrawa wywodząca się z kuchni kresowej, dokładnie z Ukrainy. Duży pieczony pieróg z
ciasta drożdżowego, nadziewa się
kaszą,
mięsem,
kapustą i
grzybami. U nas jednak przygotowujemy roladę z
kapustą i
grzybami, podajemy ją na stół wigilijny do barszczu czerwonego.
SKŁADNIKI na ciasto :500 g
mąki pszennej20 g
drożdży5 łyżek
oleju1
jajko1/2 łyżeczki
soli1 szklanka ciepłego
mlekaW dużej misce rozpuszczamy
drożdże w
mleku, wsypujemy
mąkę z
solą i dodajemy
jajko i
olej. Wyrabiamy jednolite, gładkie
ciasto drożdżowe. Gdyby bardzo się kleiło dosypujemy odrobinę
mąki. Przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 40 minut.FARSZ :około 1 kg
kapusty kiszonej1
liść laurowy1
ziele angielskie4 kulki
pieprzy1
cebula, pokrojona na drobnoduża garść
grzybów suszonychsól,
pieprz do smaku1 łyżeczka
wegety4-5 łyżek
olejuPRZYGOTOWANIE :
Kapustę gotujemy z liściem, zielem i kulkami
pieprzu w wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy i dobrze wyciskamy
kapustę. Kroimy ją na małe kawałki.
Grzyby moczymy w 2 szklankach
wody, następnie gotujemy około 15 minut. Odcedzamy, studzimy i wyciskamy,
Grzyby drobno kroimy lub mielimy w maszynce do
mięsa.Na patelni rozgrzewamy
olej, podpiekamy
cebulę, dodajemy
kapustę i
grzybki. Wszystko mieszając przesmażamy tak aby odparowały całe płyny. Doprawiamy do smaku
wegetą,
solą i
pieprzem.Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części, ( odrobinę ciasta zostawiamy do przygotowania ozdób ) podsypując
mąką rozwałkowujemy dwa placki na które rozkładamy farsz. Placki zwijamy tak aby powstały rolady. Przekładamy je na blaszkę, kulebiaki ozdabiamy dowolnymi ozdobami z ciasta, smarujemy rozmąconym
jajkiem, pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C, przez około 30 -35 minut. Uważamy aby nam się nie przypiekły.Kulebiak podajemy pokrojony w kawałki do barszczu czerwonego.Smacznego.