Wykonanie
Składniki:- 1 podwójny
filet z kurczaka- 3/4 szklanki
bulionu- 3/4 szklanki
białego wina wytrawnego lub półwytrawnego- 3 łyżki
musztardy Dijon- 1,5 łyżki
mąki kukurydzianej- 1/2 szklanki
suszonej żurawiny- 1,5 łyżki
wody- posiekany
szczypiorek-
sól i
pieprz-
olej do smażeniaSposób przygotowania:1.
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy
solą i
pieprzem, następnie podsmażamy na rozgrzanym
oleju, przekładamy na talerz.2. Na tą samą patelnie wlewamy
wino, gdy się zredukuje o połowę dodajemy
bulion,
musztardę, mieszamy. Następnie wlewamy
mąkę wymieszaną z
wodą, wrzucamy
żurawinę, chwilę gotujemy. Do sosu dodajemy usmażonego
kurczaka, podgrzewamy przez kilka minut. Gotowe danie posypujemy posiekanym
szczypiorkiem. Można podawać z
ryżem,
kaszą lub
makaronem.Inspiracja:kaczodajnia