Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 3 szklanki
mąki pszennej- 3/4 szklanki
cukru pudru- 4
żółtka- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 250g
margaryny*na masę
jabłkową- 3/4kg
jabłek- 1/4 szklanki
wody- 3/4 szklanki
cukru- 1/2 łyżki
żelatyny*na masę
serową- 4
jajka- 100g
masła lub
margaryny- 1/2kg mielonego
twarogu- 150g
cukru pudru- 1
budyń waniliowy- 4 łyżki
mleka*na piankę- 4
białka- 1/2 szklanki
cukru- 1
galaretka truskawkowa-
gorzka czekolada do dekoracjiSposób przygotowania:1.
Mąkę mieszamy z
cukrem pudrem i
proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy
żółtka i pokrojoną w kostkę
margarynę, zagniatamy gładkie, kruche ciasto i wkładamy do lodówki na 1 godz. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część układamy w natłuszczonej formie o wymiarach ok. 30x25cm, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach, studzimy.2.
Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach, dodajemy
cukier i smażymy ok. 6 min. Później wlewamy
żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklance gorącej
wody, dokładnie mieszamy. Masę
jabłkową wykładamy na jeden blat ostudzonego ciasta, przykrywamy drugim blatem, chłodzimy w lodówce.3.
Ser ucieramy z
margaryną,
jajkami,
cukrem pudrem na gładką masę. Przekładamy do garnka i na małym ogniu zagotowujemy, ciągle mieszając. Następnie wlewamy
budyń rozpuszczony w
mleku i ponownie zagotowujemy. Ciepłą masę wykładamy na ciasto i chowamy do lodówki.4.
Galaretkę rozpuszczamy w niepełnej szklance
wody, studzimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając
cukier. Wlewamy chłodną
galaretkę, dokładnie mieszamy. Piankę wylewamy na masę
serową, posypujemy startą
czekoladą i chłodzimy w lodówce ok. 5 godzin.Inspiracja: z-milosci-do-slodkosci