Wykonanie
Bardzo tanim i szybkim deserem są
serowe bułeczki z
jabłkiem. Ten kto jeszcze nie spróbował musi koniecznie to nadrobić. Ja pierwszy raz podchodziłam do nich nieco sceptycznie bo nie lubię wypieków
serowych. Jedyny
ser jaki toleruję to ten na pizzy i w serniku. Przeżyłam bardzo miłe zaskoczenie gdyż ten wariant w połączeniu z
jabłkami świetnie się sprawdza. Zachęcam więc do wypróbowania tego przepisu.
Składniki:200g
mąki pszennej50g
cukru50ml
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczenia100g
margaryny do pieczenia150g odciśniętego
twarogu1 roztrzepane
jajko2
jabłkacukier puder i
woda do lukru
Margarynę rozpuszczamy w rondelku razem z
mlekiem. Do miski wsypujemy
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier i wszystko mieszamy mikserem. Dodajemy ostudzoną
margarynę i
mleko. Dodajemy
twaróg i szybko zagniatamy ciasto. Następnie na posypanej
mąką stolnicy wałkujemy na grubość kilku milimetrów i wycinamy kwadraty 8x8cm. Na każdy kwadrat nakładamy po kawałku
jabłka, brzegi ciasta smarujemy
jajkiem i zlepiamy (dociskamy brzegi widelcem). Układamy rogaliki na blasze wyłożonej papierem, wierzch smarujemy roztrzepanym
jajkiem i pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180st.C.