Wykonanie
Składniki:- 1 mała
dynia- 2
jabłka- 1 łyżeczka
cukru brązowego- 1/2 łyżeczki
cynamonu-
oliwa- 1
cebula- kawałek świeżego
imbiru- 4
daktyle- kora
cynamonu- ok. 2-3 szklanek
wywaru warzywnego- kilka ziaren
kolendry- 1 łyżka
masła- 1/3 łyżeczki
kurkumy- odrobina
curry- szczypta
gałki muszkatołowej- 1 łyżka pestek dyni- 1 łyżka pokrojonych
migdałów-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Jabłka kroimy w plastry, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je
oliwą, następnie posypujemy
cynamonem i
brązowym cukrem. Wkładamy do piekarnika, na ok. 20 min. w 180 stopniach, studzimy z uchylonymi drzwiczkami. Później delikatnie podważając nożem ściągamy na talerz talarki
jabłek.2. W garnku na
maśle podsmażamy posiekaną
cebulę, następnie dodajemy obraną, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę
dynię, korę
cynamonu, starty
imbir, pokrojone
daktyle. Zalewamy
bulionem i gotujemy do miękkości. Zestawiamy z ognia, wyciągamy korę i miksujemy na gładki krem.3. Ponownie wstawiamy na palnik, przyprawiamy
kurkumą,
curry,
kolendrą,
gałką muszkatołową, oraz
solą i
pieprzem, chwilę gotujemy.4. Gotową zupę nalewamy na talerze, kładziemy po kilka plasterków pieczonego
jabłka, posypujemy
pestkami dyni i
migdałami.