Wykonanie
Kiedy ostatnio szłam do pracy, w jeden z chłodniejszych poranków i poczułam ten kojący chłód i aromat palonych gdzieś nieopodal liści, to przywołałam wspomnienia złotej, polskiej jesieni. Tęskno mi ostatnio za takimi klimatami, dlatego, pomimo nawału pracy i obowiązków, które w ostatnim czasie zajmują cały mój dzień, ugotowałam zupę
dyniową! Tak, wiem, za wcześnie trochę na takie klimaty, ale ja zwyczajnie kocham
dynie, a przy okazji stwierdziłam, że podrzucę Wam mój przepis na pyszny krem z jej wykonaniem. Jest błyskawiczny, prosty, posiada niewiele składników i do tego syci. Jedynym żmudnym zajęciem, jest ugotowanie wcześniej bardzo esencjonalnego
wywaru z warzyw (
pora,
marchewki,
pietruszki,
selera,
kapusty,
cebuli i
czosnku) ze sporym dodatkiem
bulionowych przypraw.
Potem idzie już szybciutko. Ja swój krem podałam z grzankami z
chleba orkiszowego. Idealnie pasowały i przegryzły monotematyczną zupę. I liczę teraz tylko na to, że uda mi się tym przywołać jesień. :)Składniki:800 g dyni (po obraniu)2,5 szklanki
wywaru z warzyw1 duża
cebula1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejszczypta
cynamonu1/2 łyżeczki
słodkiej papryki50 g
masłasólpieprzkilka kromek czerstwego
pieczywa orkiszowegoPrzygotowanie:
Dynię pokroi w dużą, a
cebulę w małą kostkę.W dużym rondlu rozpuścić
masło. Wrzucić
cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać
dynię i smażyć przez około 8 minut, co chwile mieszając. Dodać
przyprawy i wymieszać. Smażyć przez 2 minuty.Całość zalać
bulionem i zagotować. Skręcić maksymalnie ogień/moc palnika i gotować pod przykryciem około 30 minut (jeśli
dynia po tym czasie będzie nadal twarda, dotować aż zmięknie).Dodać
sól i
pieprz do smaku. Gotować przez minutę, a następnie wyłączyć gaz.Za pomocą blendera zmiksować zupę na krem. Doprawić ewentualnie
solą.Kromki obkroić ze skórek i pociąć w kostkę. Wrzucić na suchą patelnię i "prażyć" aż staną się złociste i chrupiące.Zupę podawać z grzankami.