Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 1kg obranych
ziemniaków- 1 szklanka
mąki pszennej- 2/3 szklanki
mąki ziemniaczanej- 1
jajko*na farsz- 250g
sera ricotta- 1/2 słoiczka
suszonych pomidorów w
oleju- 1 mała puszka
tuńczyka w kawałkach w sosie własnym-
sól i
pieprz*na sos- 1
por- 450g mrożonego
groszku- 1
cebula- 2 ząbki
czosnku-
sól i
pieprz- 1 łyżka
olejuSposób przygotowania:1. Na
oleju podsmażamy posiekaną
cebulę,
czosnek i
por, następnie dodajemy wcześniej odmrożony
groszek ( można kilka łyżek odłożyć do dekoracji), zalewamy ok. 1 szklanką
wody i gotujemy ok. 15 min. Po tym czasie wszystko dokładnie miksujemy, przyprawiamy jeszcze
solą i
pieprzem (jeśli
sos jest za gęsty można dolać więcej
wody).2.
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, gotowe rozgniatamy lub przepuszczamy przez praskę, studzimy. Do
ziemniaków dodajemy
mąki,
jajko, dokładnie wyrabiamy ręką.3.
Ser dokładnie mieszamy z odsączonym
tuńczykiem i pokrojonymi
pomidorami, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.4. Na dłoni formujemy niewielki placuszek z ziemniaczanego ciasta, na środku kładziemy łyżeczkę farszu, zawijamy i formujemy kulki.5. Kluski gotujemy we wrzątku, gdy wypłyną na wierzch zostawiamy jeszcze na palniku przez ok. 3-4 min. Gotowe wyciągamy z
wody, podajemy z wcześniej przygotowanym sosem z
zielonego groszku.
