Wykonanie
Składniki:*na zakwas- 400ml przegotowanej
wody- 100g
mąki żytniej- kawałek skórki z
chleba razowego- 1 ząbek
czosnku- 1
liść laurowy- 2 ziarna
ziela angielskiego*pozostałe- ok. 1 litr
bulionu drobiowego- 2
białe kiełbasy- 2
kiełbasy podwawelskie- 20 dag
wędzonego boczku- 30dag
wędzonej szynki- garść
suszonych grzybów- 2
liście laurowe- 150g kwaśnej
śmietany 18%- 1 łyżka
chrzanu- kilka ziaren
pieprzu- 1 łyżka
majeranku*dodatkowo- ugotowane
jajka i
ziemniakiSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki na zakwas mieszamy w garnku (najlepiej w glinianym), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej 4 dni.2.
Grzyby moczymy ok. 2 godzin.
Szynkę i
boczek kroimy w kostkę, a
kiełbasy w półtalarki, wszystko podsmażamy, aż
mięso się zrumieni, pod koniec dodając
grzyby.3. Do gotującego
bulionu wrzucamy
mięso z
grzybami, dodajemy 2-3 litry
wody,
pieprz,
liście laurowe, gotujemy 20 min. Po tym czasie dodajemy zakwas,
majeranek, gotujemy ok. 40 min. Na końcu wlewamy zahartowaną
śmietanę, przyprawiamy
chrzanem i w razie potrzeby
solą i
pieprzem.4. Gotowy żurek podajemy z gotowanymi
jajkami i
ziemniakami.Inspiracja:gotujzwojciechem