Wykonanie

Święta tuż, tuż, dziś zapraszam na bardzo smaczną typowo świąteczna zupę biały barszcz z
chrzanem,
białą kiełbasą i
jajkiem. Gęsty, aromatyczny, szybki w wykonaniu, bez zakwasu, doprawiony sporą ilością
chrzanu,
majeranku,
czosnku, zaprawiony
śmietaną. Zupa wspaniała nie tylko od święta. Polecam :)Składniki- 30-40 dkg wędzonki ( u mnie mala
szynka wędzona, może być
wędzony boczek)- 25 dkg swojskiej
cienkiej kiełbasy- 6
białych kiełbas parzonych-
marchewka,
pietruszka, kawałek
selera-
cebula,
czosnek ( 3-4 ząbki )- 3-4 łyżki tartego
chrzanu- 180 gram
śmietany 18% do zup- 2 łyżki
mąki-
sól,
pieprz w kulkach,
ziele angielskie,
listek laurowy,
majeranek,- 2.5-3 litry
wodyDodatkowo
jajka ugotowane na twardo, posiekana
zielona cebulkaWykonanieWędzonkę przełożyć do garnka, zalać zimną
wodą, posolić, zagotować, dodać
kiełbasę,
listek laurowy, 2-3 ziarna
pieprzu i
ziela angielskiego, pokrojone w słupki warzywa, całą
cebulę i ząbki
czosnku. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Wędzonkę,
kiełbasy,
cebulę wyjąć z
wywaru. Do zupy dodać
śmietanę rozrobioną z
mąką,
chrzan i
majeranek, chwilkę jeszcze pogotować, ewentualnie doprawić do smaku
solą, czy mielonym
pieprzem. Podawać z
kiełbasa pokrojoną w plastry,
jajkiem na twardo, posypaną
zieloną cebulką.Smacznego :)