Wykonanie
Składniki:- pół niedużej dyni- 750ml
bulionu warzywnego- 250g
ryżu do risotto- 1/2 szklanki białego
wytrawnego wina- 1
cebula- 3 łyżki
koncentratu pomidorowego- 1 podwójny
filet z kurczaka- 1 ząbek
czosnku- 1 łyżka
soku z cytryny-
sól i
pieprz-
tymianek-
gałka muszkatołowa-
imbir-
oliwa-
parmezan do posypaniaSposób przygotowania:1.
Dynię oczyszczamy, jeśli ma grubą skórę obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z 2 łyżkami
oliwy, przyprawiamy
solą i
pieprzem, układamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i pieczemy do miękkości (ok. 25min. w 180 stopniach).2. W garnku na
oliwie podsmażamy posiekaną
cebulę i
czosnek, następnie dodajemy
ryż, chwilę smażymy, później
kurczaka pokrojonego w kostkę i zalewamy
winem. Gdy
ryż wchłonie płyn stopniowo wlewamy
bulion, od czasu do czasu mieszając do momentu, gdy będzie wystarczająco miękki. Na końcu dodajemy
koncentrat pomidorowy,
sok z cytryny oraz upieczoną
dynie, przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
tymiankiem,
gałką muszkatołową i
imbirem, chwilę gotujemy, następnie wyłączamy palnik i pozostawiamy pod przykryciem ok. 5 min.3. Wykładamy na talerze, posypujemy
parmezanem i świeżymi
ziołami.