ßßß
Składniki:8 - 9 dojrzałych, soczystych pomidorów5 - 6 ząbków czosnku (ja użyłam czosnku w pełnych główkach, ale w Polsce takiego nie spotkałam)1 cebulagałązki tymianku300ml bulionu warzywnego lub drobiowegosólpieprzsok z cytrynyoliwa5 kromek chleba ciabatta (lub zwykła bułka)1 łyżka oliwy1 ząbek czosnku2 gałązki tymiankusólPrzygotowanie:Pomidory umyć, przekroić na pół i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, czosnek położyć w łupinkach. Na wierzchu ułożyć gałązki tymianku, posypać solą i skropić oliwą. Włożyć do piekarnika i piec przez 1,5 godziny w temperaturze 180 C.Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać upieczone pomidory (obrane ze skórek) i czosnek (bez łupinek). Podgrzewać ok 10 minut. Dodać gorący bulion i gotować 5 minut. Następnie przetrzeć zupę blenderem. Doprawić solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i sokiem z cytryny.Kromki chleba pokroić w kostkę, włożyć na rozgrzaną, suchą patelnię i podsmażyć, aż się zarumienią.Czosnek posiekać, dodać tymianek i szczyptę soli. Wymieszać z oliwą.Gotowe sucharki polać powstałą mieszanką, dokładnie wymieszać i włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 C, na 10 minut.Gotową zupę podawać z grzankami.Smacznego :)