Wykonanie
Dzisiaj szybki przepis na letniego
kurczaka z warzywami na sposób
chiński. Warto wykorzystać
młody groszek cukrowy póki jest w sprzedaży :)Składniki :300g
filetów z piersi kurczakałyżeczka
oleju sezamowego lub ulubionego
orzechowegołyżka
sosu hoisinłyżka
sosu sojowego2 ząbki
czosnku2 łyżki
oleju roślinnego75g niesolonych
orzechów nerkowca250g
groszku cukrowegoseler naciowy, pokrojony w plasterkipół puszki
kiełków soi, odsączonych z zalewy
czerwona papryka, bez pestek, pokrojona w kostkęsos:2 łyżeczki
mąki kukurydzianej2 łyżki
sosu hoisin2 łyżki
wodyZ piersi usunąć tłuszcz i błony. Pokroić w cienkie paski. Przełożyć do głębokiej miski. Wymieszać
olej sezamowy,
sos hoisin,
sos sojowy i ząbek
czosnku. Polać
kurczaka marynatą i dobrze wymieszać. Odstawić na 20 minut. W woku rozgrzać połowę
oleju roślinnego. Wrzucić
orzechy nerkowca i prażyć, aż zbrązowieją. Odsączyć i trzymać w cieple. Wrzucić na wok
groszek,
seler,
paprykę i resztę
czosnku. Smażyć od czasu do czasu mieszając przez 2-3 minuty. Wyjąć
warzywa z woka łyżką cedzakową i trzymać w cieple.W woku rozgrzać pozostały
olej, wyjąć
kurczaka z marynaty i smażyć, mieszając przez 5 minut. Dodać odłożone wcześniej warzywa i prażone
orzechy oraz
kiełki soi. Wymieszać
mąkę i
sos hoisin z
wodą w szklance. Wlać sos do woka, zagotować mieszając, aż zgęstnieje i podawać.