Wykonanie
Pozostajemy w tureckich klimatach. Dziś przepis na klasyczne danie - köfty z
wołowiny. W odróżnieniu od wersji z zeszłego roku, nie smażone, ale pieczone w towarzystwie
pomidorów i
papryki. Użycie oryginalnej tureckiej mieszkanki przypraw zrobiło swoje. Moim zdaniem świetna alternatywa dla zwykłych mielonych :)Składniki:500 g mielonej
wołowiny (u mnie łata)3-4 średnie
ziemniakizielona paprykapomidormała biała
cebulaząbek
czosnkupół szklanki
bułki tartejłyżka tureckiej
przyprawy do keft (lub mieszanka:
oregano,
cynamon,
kardamon, kumin,
słodka papryka)2 łyżki posiekanej
natki piertruszki2 łyżki
przecieru pomidorowegowodasól,
pieprzoliwa
Przygotować masę na kefty:
mięso,
bułkę tartą,starte
cebulę i
czosnek,
pietruszkę i
przyprawy (dodać ok. łyżeczkę
soli i pół łyżeczki
pieprzu) dobrze wymieszać w dużej misce (najlepiej palcami). Nabierać ok. łyżkę masy i formować płaskie, okrągłe kotleciki o średnicy ok. 5 cm. Z podanych proporcji wyszło 24 kotleciki. Warzywa umyć, obrać i pokroić na plastry ok. 0,5 cm, a
paprykę na dość szerokie podłużne kawałki. Przygotować sos:
przecier pomidorowy wymieszać z
solą i
pieprzem (do smaku) i ok. szklanką
wody. naczynie do zapiekania wysmarować
oliwą i układać naprzemiennie kotleciki i plastry
ziemniaka w rzędach lub okręgach, zależnie od kształtu naczynia, a następnie poprzetykać
pomidorem i
papryką jak na zdjęciach i polać
sosem pomidorowym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni 40 minut lub aż
ziemniaki będą miękkie.