Klopsiki to praktyczne danie . Jeśli coś zostanie z obiadu można je zalać sosem w słoiku i za pasteryzować . Po miesiącu lub dwóch mamy obiad gotowy .Praktycznie każdy sos do nich pasuje .te co dzisiaj opisze są w sosie paprykowo-śmietanowym .Składniki na klopsiki1/2 kg mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki1 duża cebula2 ząbki czosnku1 łyżka majeranku1 jajko1 kajzerkasól , pieprz do smakuSkładniki na sos200g śmietany 18%200g jogurtu naturalnego lub bulionu1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonejsól do smakuWykonanieKajzerkę moczę w wodzie( można w mleku lub bulionie) .Umyte i wysuszone mięso kroję na drobne kawałki i przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa na końcu mielę wyciśniętą kajzerkę . Do mięsa dodaję płaską łyżeczkę soli, 1/2 łyzeczki pieprzy (można mniej) pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, zapomniałam o majeranku i jajko . Wszystko dokladnie mieszam i formuje kulki wielkości jajka. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę klopsiki z każdej strony na rumiano.Następnie wrzucam paprykę słodką podsmażam ją dodaje ostrą wlewam śmietanę i jogurt mieszam delikatnie zmniejszam ogień i klopsy dochodzą jeszcze ok 15 minut . Na końcu dosalam jeśli jest to konieczne . Sos trzeba często mieszać .Podaje z ziemniakami i sałatką z pomidorów Smacznego