Dzisiaj pierwszy dzień w szkole po wakacjach i warto uczcić go jakimś pysznym daniem :). U mnie królowało dzisiaj cannelloni i wszystkim się uszy trzęsły ;).*danie dla 4 osób:-500g mięsa mielonego-450g szpinaku mrożonego-250 g makaronu cannelloni-mała puszka koncentratu pomidorowego-1 cebula-6 ząbków czosnku-50g masłaczosnkowego lub zwykłego-sól-pieprz-papryka czerwona słodka (przyprawa)-oliwa do smażenia-pół cytrynysos:-1/3 szklanki śmietany-1/2 szklanki bulionu z kostki-1 łyżka mąki-1/2 szklanki mleka-1 żółtko-200g startego żółtego seraNa patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Wrzucamy zamrożony szpinak, i smażymy aż się rozmrozi i woda wyparuje z patelni. W międzyczasie mięso przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku. Gdy szpinak jest już gotowy skrapiamy go sokiem z cytryny i przekładamy go do mięsa, mieszamy i wstawiamy do lodówki na min. pół godziny.Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojoną cebulę aż się zeszkli. Dodajemy koncentrat i resztę posiekanego czosnku.Przygotowujemy sos: w rondlu rozpuszczamy resztę masła, dodajemy mąkę i mieszamy by nie było żadnych grudek. Dodajemy bulion, mleko, żółtko i śmietanę, ciągle mieszamy.Wsypujemy ser (ok150g), doprawiamy solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.Sos mieszamy z przygotowaną wcześniej cebulą i koncentratem.Rurki cannelloni (surowe) wypełniamy farszem mięsno-szpinakowym (najlepiej robić to dłońmi). Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 1/3 sosu i układamy na nim rurki. Resztę sosu wylewamy na wierzch. Posypujemy resztą sera i wstawiamy do piekarnika (200 stopni, 40 minut).Smacznego!