ßßß Cookit - przepis na KLOPSIKI "LWIE GŁOWY"

KLOPSIKI "LWIE GŁOWY"

nazwa

Wykonanie

Witam po świętach :) Wracam do spóźnionego dzielenia się tym, co przygotowałam na GP Chin. To jeszcze nie koniec ;)
Bardzo smaczne i dość lekkie klopsiki w bulionie z kapustą pekińską i grzybami. Wypatrzyłam je w programie Chinese Food Made Easy. W oryginale były z mięsa wołowego, ja akurat miałam mielone z indyka i je wykorzystałam ;) Miały być na ostro, ale w piekarniku kawałki papryczki mocno złagodniały i ostrzejsze w smaku okazały się pałki w 5 smakach :P
Lion's heads meatballs
składniki:
- 0,5kg mielonego mięsa wołowego (u mnie z indyka)
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki imbiru
- 2 dymki
- szczypta soli
- 1 łyżka wytrawnego sherry (lub wina ryżowego)
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego + 1 łyżka
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki kukurydzianej + ewentualnie 1 łyżka
- szczypta białego pieprzu
- 100ml oleju z orzeszków ziemnych
- 750ml bulionu warzywnego
- 300g liści kapusty pekińskiej
- 3 duże suszone chińskie grzyby
Czosnek i imbir obrać, następnie posiekać. 2 dymki również posiekać. Wrzucić do dużej miski razem z mięsem, solą, wytrawnym sherry, 2 łyżkami sosu sojowego, olejem sezamowym, 1 łyżką mąki i pierzem. Dokładnie wymieszać. Zmoczyć dłonie i uformować z mięsa kuleczki mniej więcej wielkości piłek golfowych.
Rozgrzać wok, wlać olej z orzeszków ziemnych i smażyć klopsiki 4-5 minut polewając je olejem, aż będą brązowe z wierzchu. Dwie łyżki rozgrzanego oleju wlać do żaroodpornego naczynia. Przełożyć do niego podsmażone klopsiki.
Suszone grzyby zalać gorącą wodą, odstawić na 15 minut do nasiąknięcia, po czym odsączyć i pokroić w paski. Kapustę przekroić wzdłuż na ćwiartki, dodać razem z grzybami do naczynia z klopsikami. Skropić sosem sojowym. Przykryć naczynie (może być folią aluminiową) i wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 100°C. Jeśli sos jest za rzadki, dodać łyżkę mąki kukurydzianej rozmieszanej w 2 łyżkach wody. Przed podaniem posypać solą i pieprzem i posypać posiekanym szczypiorkiem i skropić olejem sezamowym.
Grand Prix Chin
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2011/04/Klopsiki-lwie-glowy.html