Wykonanie
Witam po świętach :) Wracam do spóźnionego dzielenia się tym, co przygotowałam na GP Chin. To jeszcze nie koniec ;)Bardzo smaczne i dość lekkie klopsiki w
bulionie z
kapustą pekińską i
grzybami. Wypatrzyłam je w programie Chinese Food Made Easy. W oryginale były z
mięsa wołowego, ja akurat miałam mielone z
indyka i je wykorzystałam ;) Miały być na ostro, ale w piekarniku kawałki papryczki mocno złagodniały i ostrzejsze w smaku okazały się pałki w 5 smakach :P

Lion's heads meatballsskładniki:- 0,5kg
mielonego mięsa wołowego (u mnie z
indyka)- 4 ząbki
czosnku- 2 łyżki
imbiru- 2
dymki- szczypta
soli- 1 łyżka
wytrawnego sherry (lub
wina ryżowego)- 2 łyżki jasnego
sosu sojowego + 1 łyżka- 1 łyżka
oleju sezamowego- 1
jajko- 1 łyżka
mąki kukurydzianej + ewentualnie 1 łyżka- szczypta
białego pieprzu- 100ml
oleju z
orzeszków ziemnych- 750ml
bulionu warzywnego- 300g liści
kapusty pekińskiej- 3 duże suszone chińskie
grzybyCzosnek i
imbir obrać, następnie posiekać. 2
dymki również posiekać. Wrzucić do dużej miski razem z
mięsem,
solą,
wytrawnym sherry, 2 łyżkami
sosu sojowego,
olejem sezamowym, 1 łyżką
mąki i pierzem. Dokładnie wymieszać. Zmoczyć dłonie i uformować z
mięsa kuleczki mniej więcej wielkości piłek golfowych.Rozgrzać wok, wlać
olej z
orzeszków ziemnych i smażyć klopsiki 4-5 minut polewając je
olejem, aż będą brązowe z wierzchu. Dwie łyżki rozgrzanego
oleju wlać do żaroodpornego naczynia. Przełożyć do niego podsmażone klopsiki.
Suszone grzyby zalać gorącą
wodą, odstawić na 15 minut do nasiąknięcia, po czym odsączyć i pokroić w paski.
Kapustę przekroić wzdłuż na ćwiartki, dodać razem z
grzybami do naczynia z klopsikami. Skropić
sosem sojowym. Przykryć naczynie (może być folią aluminiową) i wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 100°C. Jeśli
sos jest za rzadki, dodać łyżkę
mąki kukurydzianej rozmieszanej w 2 łyżkach
wody. Przed podaniem posypać
solą i
pieprzem i posypać posiekanym
szczypiorkiem i skropić
olejem sezamowym.

Grand Prix Chin