Wykonanie
Momo są dla Nepalu tym, czym dla nas są pierogi. To ich typowe, tradycyjne pierożki/bułeczki, gotowane na parze, faszerowane różnego rodzaju nadzieniem. Tradycyjnie było to
mielone mięso, ale obecnie używa się również nadzienia warzywnego,
serowego, z
tofu i wszelkich mieszanek wymienionych składników.Ja miałam potrzebę resztkową, tj. miałam trochę rzeczy które trzeba było zużyć, więc moje nadzienie jest pewnie nieortodoksyjne, ale pyszne ;)Przepis na
momo, a w zasadzie ciasto, jest bardzo podobny do ciasta pierogowego, różnią się kształtem i sposobem przygotowania.Tymi bułeczkami wracałam do zdrowia po świątecznej grypie żołądkowej (tak, tak...). Są lekkostrawne przez gotowanie na parze i zawartość gotowanego
mięsa, więc były dla mnie idealne ;)Składniki:Ciasto:1-1 1/2 kubka
mąki0,5 kubka ciepłej
wody3/4 łyżeczki
soli2 łyżeczki
olejuNadzienie:ok. 250-300g gotowanego
mięsa, u mnie: kawałek
wieprzowych żeberek, kawałek
wołowiny rosołowej, nóżka z
kaczki1 mała
kapusta bok choy lub 1/3
kapusty pekińskiej3-4
suszone grzyby mun2 ząbki
czosnku1 łyżka
sosu sojowegoPieprzCzas przygotowania: 1-1,5hKoszt: ok. 10zł

Wykonanie:15 minut wcześniej
grzyby mun zalewamy wrzątkiem i pozwalamy im nasiąknąć.
Mąkę mieszamy z
solą, dodajemy powoli
wodę i
olej, zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto - miększe niż na pierogi. Odstawiamy na 20 minut przykryte ściereczką.Namoczone
grzyby mun kroimy w cieniutkie paseczki.
Kapustę siekamy w paseczki, wrzucamy na odrobinę
oleju, doprawiamy
sosem sojowym i odrobiną
pieprzu. Smażymy chwilę, po czym zmniejszamy ogień i przykrywamy, dusimy kilka minut aż zmięknie. Dodajemy drobno posiekamy
czosnek i
grzyby mun, podsmażamy chwilę, dodajemy posiekane drobno
mięso, smażymy wszystko chwilę razem, doprawiając jeszcze
sosem sojowym do smaku. Odstawiamy aby odrobinę ostygło.Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich formujemy w kuleczkę którą następnie rozwałkowujemy cienko. Na każdy placuszek nakładamy kopiastą łyżkę nadzienia po czym zawijamy brzegi na górę, łapiąc za fragment ciasta i doklejając go do poprzedniego, dookoła.Bułeczki układamy na kwadratowych kawałkach papieru do pieczenia, można też użyć np. liści
kapusty. Gotujemy na parze ok. 5-8 minut, aż ciasto się ugotuje a wnętrze będzie gorące.Smakują pysznie skropione
sosem sojowym.