Wykonanie
Kolejny przepis z programu Chinese Food Made Easy :) Bardzo szybkie, bardzo proste, bardzo soczyste, aromatyczne, lekko ostrawe i szybko znikające ;) pieczone kawałki
kurczaka :) A jaki sosik jest pyszny.. mmm. Zdecydowanie wchodzą na stałe do jadłospisu :)
składniki:- 1kg pałek z
kurczaka- 1 łyżka
oleju z
orzeszków ziemnych- 3 ząbki
czosnku- 2 łyżki
imbiru- 1 łyżka
wytrawnego sherry (lub
wina ryżowego)- 2 łyżki jasnego
sosu sojowego- 2 łyżki
przyprawy 5 smaków- 2 łyżki
mioduCzosnek i
imbir obrać i posiekać. Wymieszać z resztą składników marynaty,
kurczaka dokładnie w niej obtoczyć, przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 15 minut (a najlepiej na całą noc).Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wyłożyć
kurczaka do formy do pieczenia i piec ok. 30 minut lub do zezłocenia się skórki.
Grand Prix Chin
Wydrukuj ten przepis (plik pdf)