ßßß Cookit - przepis na Pałki kurczaka w pięciu smakach

Pałki kurczaka w pięciu smakach

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis z programu Chinese Food Made Easy :) Bardzo szybkie, bardzo proste, bardzo soczyste, aromatyczne, lekko ostrawe i szybko znikające ;) pieczone kawałki kurczaka :) A jaki sosik jest pyszny.. mmm. Zdecydowanie wchodzą na stałe do jadłospisu :)
składniki:
- 1kg pałek z kurczaka
- 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki imbiru
- 1 łyżka wytrawnego sherry (lub wina ryżowego)
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki przyprawy 5 smaków
- 2 łyżki miodu
Czosnek i imbir obrać i posiekać. Wymieszać z resztą składników marynaty, kurczaka dokładnie w niej obtoczyć, przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 15 minut (a najlepiej na całą noc).
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wyłożyć kurczaka do formy do pieczenia i piec ok. 30 minut lub do zezłocenia się skórki.
Grand Prix Chin
Wydrukuj ten przepis (plik pdf)
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2011/04/Palki-kurczaka-w-pieciu-smakach.html