ßßß
składniki dla 4 osób:- 2 łyżki ziaren sezamu- 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych- 1 ząbek czosnku- 2,5cm kawałek imbiru- 145g brokułów- 2 cukinie- 170g strąków zielonego groszku- 1 łyżka wytrawnego sherry (lub wina ryżowego)- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego (u mnie jasny)- 1 łyżka sosu ostrygowego (pominęłam)Obrać i posiekać imbir i czosnek. Brokuły podzielić na małe części. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w cienkie plasterki. W suchym, gorącym woku uprażyć ziarna sezamu, często potrząsając naczyniem. Zdjąć z woka i odstawić. Wlać olej, rozgrzać go przez minutę, dodać czosnek oraz imbir i podsmażyć na średnim ogniu przez 1-2 minuty. Dodać brokuły i smażyć dalej 2-3 minuty. Następnie dodać cukinię i strąki groszku, smażyć 3 minuty. Wlać sherry lub wino ryżowe i dalej smażyć przez minutę. Następnie dodać sos sojowy i ostrygowy, dokładnie wymieszać, smażyć 2 minuty. Przed podaniem posypać uprażonym sezamem.źródło: książka pt. Kuchnia chińska, wyd. RM
Grand Prix Chin