ßßß Cookit - przepis na SMAŻONE ZIELONE WARZYWA Z SEZAMEM

SMAŻONE ZIELONE WARZYWA Z SEZAMEM

nazwa

Wykonanie

Wczoraj ze znajomymi zrobiliśmy sobie ucztę w chińskim stylu z okazji Grand Prix Chin :) Strasznie się bałam, że nic mi nie wyjdzie, a tu niespodzianka - wszystko było pyszne :D Zacznę od soczysto zielonej sałatki, która jest dobra i na ciepło i na zimno :)
składniki dla 4 osób:
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 1 ząbek czosnku
- 2,5cm kawałek imbiru
- 145g brokułów
- 2 cukinie
- 170g strąków zielonego groszku
- 1 łyżka wytrawnego sherry (lub wina ryżowego)
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego (u mnie jasny)
- 1 łyżka sosu ostrygowego (pominęłam)
Obrać i posiekać imbir i czosnek. Brokuły podzielić na małe części. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w cienkie plasterki. W suchym, gorącym woku uprażyć ziarna sezamu, często potrząsając naczyniem. Zdjąć z woka i odstawić. Wlać olej, rozgrzać go przez minutę, dodać czosnek oraz imbir i podsmażyć na średnim ogniu przez 1-2 minuty. Dodać brokuły i smażyć dalej 2-3 minuty. Następnie dodać cukinię i strąki groszku, smażyć 3 minuty. Wlać sherry lub wino ryżowe i dalej smażyć przez minutę. Następnie dodać sos sojowy i ostrygowy, dokładnie wymieszać, smażyć 2 minuty. Przed podaniem posypać uprażonym sezamem.
źródło: książka pt. Kuchnia chińska, wyd. RM
Grand Prix Chin
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2011/04/Smazone-zielone-warzywa-z-sezamem.html