Wykonanie
Znowu kupiłam
pak choi. Podsmażona z
sosem ostrygowym jest świetnym dodatkiem do
mięs czy ryb. Taką
kapustę przyrządzimy w przysłowiowe 5 minut. A jest naprawdę smaczna!Inspiracja był przepis z tej strony
składnikiok 500g Baby
Pak Choi ( 3 szt), przecięte wzdłuż na połowę1 łyżka
oleju roślinnego2 ½ cm korzeń
imbiru, obrany i starty2 ząbki
czosnku, posiekane3 łyżki
sosu ostrygowego1 łyżka
sosu sojowego, światło1 łyżka
wina ryżowego - można zastąpić
wytrawnym sherry1 szczypta
cukru120 ml
bulionu z kurczaka2 łyżeczki
mąki kukurydzianejprzygotowanieZagotować dużym rondlu
wodę, dodać opłukane
choi pak i blanszować przez 1 minutę. Odcedzić i ostudzić w zimnej wodzie, aby zachowały kolor.Rozgrzać
olej w woku, dodać
imbir i
czosnek i smażyć przez 30 sekund. Dodać
choi pak i smażyć jeszcze przez minutę.Wymieszać
sos ostrygowy,
sos sojowy,
wino ryżowe,
cukier,
bulion z kurczaka i
mąkę kukurydzianą, tak aby nie było grudek. Wlać do woka i mieszać, aż sos zgęstnieje i otoczy
pak choi. przełożyć na półmisek i natychmiast podawać.