ßßß Cookit - przepis na Stir fry z kurczaka i truskawek

Stir fry z kurczaka i truskawek

nazwa

Wykonanie

Tym razem truskawki w wersji wytrawnej. Miałam straszną ochotę spróbować jak smakują. Przeszukałam różne blogi i strony i znalazłam takie danie . Jak efekt? Smak dość ciekawy, intrygujący. Jednak nie wiem czy chciałabym jeść takie obiady na co dzień.
Składniki:
1 pierś z kurczaka
Marynata:
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka chińskiego wina ryżowego
1 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Dodatkowo:
ok. 15 truskawek
60 ml wody
1 łyżka soku pomarańczowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka drobnego cukru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
2 łyżeczki wody
3 łyżki oleju
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka posiekanego czosnku
Wykonanie:
Kurczaka pokroić na kawałki. Składniki marynaty połączyć i włożyć do niej kurczaka. Odstawić na minimum 15 minut.
W małej misce połączyć 60 ml wody, soki i cukier. W drugiej rozpuścić mąkę w 2 łyżeczkach wody. Odstawić.
Rozgrzać wok. Dodać 2 łyżki oleju i rozgrzać. Dodać połowę czosnku i imbiru. Podsmażyć przez kilka sekund. Dodać kurczaka. Pozwolić mu lekko zbrązowieć przez pół minuty, a następnie smażyć, aż kurczak będzie dobrze usmażony. Wyjąć mięso z woka i położyć na ręczniku papierowym.
Rozgrzać łyżkę oleju. Dodać pozostały czosnek i imbir. Chwilę podsmażyć. Dodać truskawki. Smażyć przez pół minuty. Przygotowany wcześniej sos (zawartość 2 misek) wymieszać i wlać do woka. Mieszać, aż zgęstnieje. Kiedy będzie już wystarczająco gęsty dodać odłożone mięso. Smażyć przez minutę, aż składniki się połączą. Podawać natychmiast.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/06/Stri-fry-z-kurczaka-i-truskawek.html