Wykonanie
Tym razem
truskawki w wersji wytrawnej. Miałam straszną ochotę spróbować jak smakują. Przeszukałam różne blogi i strony i znalazłam takie danie . Jak efekt? Smak dość ciekawy, intrygujący. Jednak nie wiem czy chciałabym jeść takie obiady na co dzień.
Składniki:1
pierś z kurczakaMarynata:1 łyżka jasnego
sosu sojowego1 łyżka chińskiego
wina ryżowego1 1/2 łyżeczki
mąki kukurydzianejDodatkowo:ok. 15
truskawek60 ml
wody1 łyżka
soku pomarańczowego1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżeczka drobnego
cukru1 łyżeczka
mąki kukurydzianej2 łyżeczki
wody3 łyżki
oleju1 łyżeczka startego
imbiru1 łyżeczka posiekanego
czosnkuWykonanie:
Kurczaka pokroić na kawałki. Składniki marynaty połączyć i włożyć do niej
kurczaka. Odstawić na minimum 15 minut.W małej misce połączyć 60 ml
wody,
soki i
cukier. W drugiej rozpuścić
mąkę w 2 łyżeczkach
wody. Odstawić.Rozgrzać wok. Dodać 2 łyżki
oleju i rozgrzać. Dodać połowę
czosnku i
imbiru. Podsmażyć przez kilka sekund. Dodać
kurczaka. Pozwolić mu lekko zbrązowieć przez pół minuty, a następnie smażyć, aż
kurczak będzie dobrze usmażony. Wyjąć
mięso z woka i położyć na ręczniku papierowym.Rozgrzać łyżkę
oleju. Dodać pozostały
czosnek i
imbir. Chwilę podsmażyć. Dodać
truskawki. Smażyć przez pół minuty. Przygotowany wcześniej sos (zawartość 2 misek) wymieszać i wlać do woka. Mieszać, aż zgęstnieje. Kiedy będzie już wystarczająco gęsty dodać odłożone
mięso. Smażyć przez minutę, aż składniki się połączą. Podawać natychmiast.