ßßß Cookit - przepis na Zielone warzywa z sezamem

Zielone warzywa z sezamem

nazwa

Wykonanie

Na 4 porcje
kalorie 155 kcal
tłuszcz 12 g
2 łyżki ziarna sezamu
2 łyżki oleju arachidowego
1 ząbek czosnku - posiekać
2, 5 cm imbiru - posiekać
150 g brokułów - podzielić na małe cząstki
2 cukinie - pokroić w cienkie półplasterki
170 g fasolki szparagowej
1 łyżka wina ryżowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
Do rozgrzanego woka wrzucamy ziarno sezamu i prażymy 2 minuty, aż się przyrumieni, potrząsając często wokiem. Wyjąć i odstawić. Do woka wlać olej, podgrzać, a następnie wrzucić czosnek oraz imbir i smażyć na średniej temp 1-2 minuty, aż przyprawy zmiękną, cały czas mieszając. Dodać strączki zielonego groszku i smażyć przez 2-3 minuty, nie przestając mieszać. Dorzucić cukinie oraz brokuły i smażyć przez 3 minuty, mieszając składniki. Wlać alkohol i podgrzewać przez minutę. Wlać sos sojowy i ostrygowy, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Tuż przed podaniem posypać uprażonym ziarnem sezamu.
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2012/05/zielone-warzywa-z-sezamem.html