Wykonanie
Chińska kuchnia to do niedawna, była dla mnie "chińska"
mieszanka warzywna z
kiełkami i egzotycznymi
grzybkami usmażona z pokrojonym
kurczakiem i podana z
ryżem. Tutaj w Anglii, chcąc niechcąc dość regularnie odwiedzaliśmy
chiński bufet w miejscowym Chinatown, bo to wielka gratka, dla mojego małżonka, od czasu do czasu zjeść 3 talerze z przyrządzonym na
chiński sposób
mięsem. Ostatnio zaopatrzyłam się w książkę z przepisami kuchni chińskiej i nakupiłam
przyprawowych niezbędników. Tydzień temu miałam okazję odwiedzić chińską restaurację, gdzie chińskie małżeństwo, serwowało naprawdę smaczne i egzotyczne dla nas potrawy. To przyspieszyło decyzję o zrobieniu tego pysznego
kurczaka stir-fry .
Mięso trzeba przygotować dzień wcześniej, gdyż wymaga całonocnego marynowania a jego przyrządzenie, tuż przed podaniem, zajmuje dosłownie kilka minut. Zjedliśmy je z ugotowanym
ryżem i
sałatą lodową. Było mięciutkie i pyszne. Przepis pochodzi z książki Kylie Kwong "Simple Chinese Cooking" .
800 g filetów z ud
kurczaka( u mnie z
indyka)pokrojonych na 2 cm kawałki2 łyżki
oleju roślinnego1 łyżeczka jasnego
sosu sojowego na marynatę:1/4 szklanki
miodu2 łyżki jasnego
sosu sojowego2 łyżki
wina shao hsing lub
wytrawnego sherry(u mnie
wino czerwone)2 łyżki startego
imbiru1 łyżka sosu z
ostryg(oyster sauce)2 łyżki ciemnego
sosu sojowego2 łyżeczki
przyprawy 5 smaków1/2 łyżeczki
oleju sezamowegoMieszamy wszystkie składniki na marynatę w misce, dodajemy
mięso, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na noc w lodówce.Rozgrzewamy
olej w gorącym woku, dodajemy połowę marynowanego
mięsa razem z marynatą i cały czas mieszając smażymy przez 1 minutę. Wykładamy na talerz. Resztę
miesa wkładamy na rozgrzany
olej i smażymy ciągle mieszając przez 1 minutę po czym dodajemy
mięso z talerza, jasny
sos sojowy i całość smażymy dalej, cały czas mieszając, przez 2 minuty lub do momentu, kiedy
mięso jest usmażone i lekko skarmelizowane.